Ban ki-Mun: Sve te teroriste i ekstremiste treba poraziti u ime čovječanstva

"U tom cilju moramo da se udružimo. Moramo da pokažemo globalnu solidarnost u suočavanju sa zajedničkim neprijateljem u vidu Islamske države, kao i drugih ekstremističkih i terorističkih zemalja", istakao je Ban
2 komentar(a)
Ban Ki-mun, Foto: Reuters
Ban Ki-mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2015. 10:17h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban K-imun pozvao je danas Rusiju i SAD da sarađuju na iskorjenjivanju terorizma i najavio da će početkom sljedeće godine iznijeti sveobuhvatni plan za borbu protiv terorizma i nasilja.

"Sve te teroriste i ekstremiste treba poraziti u ime čovječanstva", rekao je Ban na godišnjem samitu Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN), koji se održava u Maleziji, prenio je Rojters.

"U tom cilju moramo da se udružimo. Moramo da pokažemo globalnu solidarnost u suočavanju sa zajedničkim neprijateljem u vidu Islamske države, kao i drugih ekstremističkih i terorističkih zemalja", istakao je Ban.

Američki predsjednik Barak Obama je na samitu ASEAN u Kuala Lumpuru takođe rekao da SAD i njihovi saveznici neće posustati u borbi sa ekstremistima IS i da će proganjati njihove lidere i presjeći im kanale finansiranja.

"Uništenje ID-a nije samo realistični cilj, mi ćemo to zaista uraditi", rekao je Obama na konferenciji za medije poslije samita.

On je dodao: "Uništićemo ih. Uzećemo im teritoriju koju su zauzeli, presjeći ćemo im kanale finansiranja, lovićemo njihove lidere, razmontiraćemo njihove mreže i kanale snabdijevanja i uništićemo ih".

Predsjednik SAD je rekao i da se nada da će Rusija preusmjeriti fokus svojih vazdušnih napada u Siriji na mete ID i izrazio nadu da će Moskva pristati na promjenu vlasti u Siriji koja podrazumijeva odlazak predsjednika Bašara al-Asada.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je na samitu ASEAN-a izjavio da bi zemlje sa velikim brojem muslimana poput Rusije trebalo da se ujedine u borbi protiv ID.

"Potrebna nam je konsolidovana antiteroristička pozicija zemalja u kojima postoje velike islamske zajednice, a Rusija je jedna od tih zemalja", rekao je Medvedev i dodao da je "jasno da se protiv ove prijetnje možemo boriti samo ako se ujedinimo i ako djelujemo preko međunarodnih institucija poput UN-a".

Bonus video: