Kineski rast prosječno šest odsto u narednih pet godina

U izvještaju se navodi da kinesko usporavanje, pooštravanje monetarne politike SAD i smanjenje rasta produktivnosti, predstavljaju ključne izazove za održanje zamajca rasta azijskog regiona
0 komentar(a)
krivulja, Foto: Shutterstock
krivulja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2015. 09:13h

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) očekuje da će u Kini biti nastavljen usporen privredni rast u prosjeku od šest odsto godišnje tokom narednih pet godina, dok je stopu rasta Indije za navedeni period podigla na 7,3 odsto.

Prema Godišnjem izvještaju OECD-a, objavljenom na regionalnoj poslovnoj konferenciji u susret samitu zemalja Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), kinesko usporavanje znači da će manja izvozna tražnja i priliv investicija u jugoistočnoj Aziji potopiti privredni na rast na prosječno 5,2 odsto godišnje do 2020. godine, prenosi Capital.ba.

U izvještaju se navodi da kinesko usporavanje, pooštravanje monetarne politike Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i smanjenje rasta produktivnosti, predstavljaju ključne izazove za održanje zamajca rasta azijskog regiona.

Prema dokumentu OECD-a, transformacija jugoistočne Azije u ekonomsku zajednicu do 31. decembra, po uzoru na Evropsku uniju, veliki je korak, ali stvarne aktivnosti na integraciji, poput onih u sektoru usluga, teku sporo.

U izvještaju se poziva na ulaganje većih napora u regionu kako bi se pomoglo siromašnijim članicama – Kambodži, Laosu i Mjanmaru, da premoste zaostatke u razvoju.

Bonus video: