Gabard: Obama da prestane da vodi nezakoniti rat protiv Asada

Demokrata Skot je izjavio da je "sklanjanje Asada" sa vlasti u ovom trenutku kontraproduktivno za ono što bi trebalo da bude "primarna misija" SAD
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2015. 20:41h

Republikanaka Talsi Gabard i Demokrata Ostin Skot oboje članovi Predstavničkog doma Kongresa SAD zatražili su od administracije predsjednika Baraka Obame da prestane da pokušava da zbaci sirijskog predsjednika Bašara al Asada sa vlasti i da usmjeri napore na borbu protiv ekstremista Islamske države.

Oni su danas predložili da se zaustavi "nezakoniti rat", koji se vodi u cilju zbacivanja Asada s vlasti.

Prema riječima Talsi Gabard, SAD učestvuju u dva rata u Siriji.

"Prvi je rat protiv Islamske države i drugih islamskih ekstremista, koji je Kongres odobrio poslije terorističkog napada 11. septembra. Drugi rat, s ciljem da se obori Asadova vlada u Siriji, nezakonit je", kazala je Gabardova.

Demokrata Skot je izjavio da je "sklanjanje Asada" sa vlasti u ovom trenutku kontraproduktivno za ono što bi trebalo da bude "primarna misija" SAD.

Kako je ocijenio AP, SAD su javno usmjerile svoje napore na borbu protiv Islamske države, pozivajući Asada da se povuče. Međutim, pored vaydušnih napada na položaje Islamske države, američka Centralna obavještajna agencija (CIA) počela je 2013. godine tajnu operaciju naoružavanja, finansiranja i obučavanja umjerene opozicije.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je u četvrtak u Manili, gdje je prisustvovao Azijsko-pacifičkom ekonomskom samitu (APEK), da Rusija i Iran moraju da odluče da li žele da podrže Asada ili da "sačuvaju sirijsku državu" formiranjem vlade koja bi bila legitimna.

On je ocijenio da Asad ne može da "povrati legitimitet".

Bonus video: