Nakon povećanja cijene lijeka sa 13,5 na 750 dolara, Škrelji u gubitku 15 miliona

Svoju odluku o povećanju cijene lijeka, Škrelji je opravdao riječima da je to neophodno da bi se novac uložio u nova istraživanja u farmaceutskoj industriji
71 pregleda 0 komentar(a)
Martin Škrelji, Foto: Twitter
Martin Škrelji, Foto: Twitter
Ažurirano: 20.11.2015. 09:54h

Martin Škrelji je vlasnik američke farmaceutske kompanije koja je kupila pravo na distribuciju lijeka protiv HIV-a i odlučio da umjesto 13,50 taj lijek košta 750 dolara. Ipak, sada je prijavio gubitak u iznosu od 15 miliona dolara.

Njegova odluka da poveća cijenu lijeka sa 13,50 na 750 dolara, naišla je na osudu farmaceutskih stručnjaka širom svijeta, ali i američkog predsjednika. Svoju odluku Škrelji je opravdao riječima da je to neophodno da bi se novac uložio u nova istraživanja u farmaceutskoj industriji.

Prema Bussines Insideru, njegova kompanija je zabilježila neto gubitak od 15 miliona dolara u posljednjem finansijskom kvartalu.

Iako je Škrelji obećao da će sniziti cijenu lijeka Daraprim i da lijek neće koštati 750 dolara, kompanija nije zaradila koliko je očekivala.

Martin Škrelji ima 32 godine, suosnivač je investicionog fonda MSMB Capital Management i osnivač farmaceutske kuće Turing Pharmaceuticals AG. Suosnivač je firme Retrophin LLC čiji postaje generalni direktor 2011.

Bonus video: