Rusija gradi prvu nuklearnu elektranu u Egiptu

"Postrojenje će od Egipta napraviti regionalnog lidera na planu nuklearnih tehnologija, i biće jedina država u tom regionu koja će imati postrojenje nove 3 plus generacije", izjavio je Kirijenko
88 pregleda 1 komentar(a)
Nuklearna elektrana, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2015. 16:43h

Zvaničnici Egipta i Rusije potpisali su danas ugovor o izgradnji nuklearne elektrane u Egiptu, izvijestila je egipatska državna televizijska stanica, a prenosi agencija Rojters.

"Prva nuklearna elektrana u Egiptu, koja će biti izgrađena u okrugu Daba, postaće najveći egipatsko-ruski ekonomski projekat od vremena gradnje Asuanske brane", izjavio je generalni direktor ruske drzavne energetske korporacije Rosatom, Sergej Kirijenko.

Kako navodi ruska agencija Tas, ruski i egipatski zvaničnici su ranije danas potpisali međuvladin ugovor o izgradnji prve nuklearne elektrane u Egiptu, koja bi, prema planovima, trebalo da ima četiri jedinice za proizvodnju električne energije, pri čemu bi svaka imala proizvodni kapacitet od 1.200 megavata.

"Postrojenje će od Egipta napraviti regionalnog lidera na planu nuklearnih tehnologija, i biće jedina država u tom regionu koja će imati postrojenje nove 3 plus generacije", izjavio je Kirijenko.

Bonus video: