Obama nastavlja rad na zatvaranju Gvantanama

Kritičari zatvaranja Gvantanam tvrde da su napadi u Parizu novi dokaz da SAD ne mogu rizikovati prebacivanje pritvorenih u druge zemlje ili zatvore na teritoriji SAD. U zatvoru Gvantanamo se nalazi 107 ljudi
2 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2015. 16:27h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da će "pažljivo" sarađivati s Kongresom kako bi bio zatvoren zatvor u kubanskom zalivu Gvantanamo u kojem se nalaze osumnjičeni za terorizam.

Obama je novinarima na samitu APEK-a u Manili rekao da ne vidi razlog zašto bi teroristički napadi u Parizu izmijenili njegove planove da se zatvori taj centar, što je obećao još u prvoj kampanji za predsjednika SAD.

On je rekao da namjerava da podnese plan Kongresu o strategiji za zatvaranje Gvantanama, ali nije spominjao vremenske rokove. Bijela kuća se nadali da će planovi biti poslati u Kongres ove nedjelje, ali je cijeli postupak odložen zbog zabrinutosti oko troškova, rekli su zvaničnici.

"Pažljivo ćemo raditi s Kongresom da vidimo koje su nam opcije", rekao je Obama poslije sastanka s kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

Kritičari zatvaranja Gvantanam tvrde da su napadi u Parizu u petak u kojima je ubijeno 129 ljudi novi dokaz da SAD ne mogu rizikovati prebacivanje pritvorenih u druge zemlje ili zatvore na teritoriji SAD. U zatvoru Gvantanamo se nalazi 107 ljudi.

Obama je rekao da očekuje protivljenje u Kongresu, ocjenjujući da u SAD postoji "snažna tendencija" da se naglašavaju pitanja koja ne čine zemlju bezbjednijom.

Bonus video: