Intenzivna istraga džihadističkih mreža u Austriji

Austrijske vlasti, tokom izbjegličke krize, nisu jedno vrijeme registrovale izbjeglice koje su prolazile kroz zemlju
3 komentar(a)
Salah Abdeslam, Foto: Reuters
Salah Abdeslam, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2015. 10:13h

Austrijska policija vodi intenzivnu istragu u vezi boravka i posebno tragajući za vezama koje je imao Salah Abdeslam, za kojim su francuske vlasti zbog sumnje saučesništva u terorističkim napadima u Parizu raspisale potjernicu, navode danas bečki mediji.

Abdeslam je, zajedno sa još dvije osobe, boravio u Austriji 9. septembra, a to je utvrđeno na osnovu rutinske policijske kontrole.

Pošto tada nije bilo poternica, on nije zadržavan, ali je prije par dana, nakon raspisivanja potjernice, policija počela da istražuje s kim se on sastao u Austriji.

Za sada je nepoznato koliko dana je proveo u Austriji, da li je bilo tajnih sastanaka sa simpatizerima Islamske države u Beču.

Inače u Austriji se, prema policijskim procjenama, trenutno nalazi oko 250 džihadista, kao i do 1.000 simpatizera Islamske države. Takodje u Austriji boravi i 70 povratnika iz džihada.

Austrijske vlasti, tokom izbjegličke krize, nisu jedno vrijeme registrovale izbjeglice koje su prolazile kroz zemlju.

Prema pisanju bečkog dnevnika "Kronen cajtung" je Ahmad al Mohamad, koji se bombom raznio ispred stadiona u Parizu i ubio više osoba došao je preko izbjegličke rute koja vodi sa Balkana preko Austrije.

"Karte za trajekt su koštale 51,40 eura. Ova osoba je 4.oktobra kod mene u Lerosu platila karte i 5.oktobra otputovala trajektom ka Pireju", objasnio je Dimitris Kastis, vlasnik turističke agencije "Kastis".

Zajedno sa Mohamadom je, za sada neidentifikovani muškarac, kupio kartu za trajekt.

Grčke vlasti, kao i srpske vlasti u Preševu, registrovale su Mohamada, a zatim se gubi svaki trag rute kojom je putovao.

Naime, austrijske vlasti u oktobru gotovo nijesu sprovodili kontrole izbjeglica pa ne postoje nikakvi podaci, rekao je jedan neimenovani policajac bečkom dnevniku.

Pretpostavka je da je Mohamad, bez daljih kontrola, i to besplatno autobusom ili vozom, nastavio putovanje do Njemačke, odakle je krenuo za Francusku.

Bonus video: