Francuska ponovo bombardovala ID: "Rafali" i "Miraži" u akciji

Akcija je sprovedena u koordinaciji sa američkim snagama i meta su bile lokacije identifikovane tokom ranijih izviđačkih misija, navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva odbrane
3 komentar(a)
Rusija, bombardovanje, Sirija, Foto: Reuters
Rusija, bombardovanje, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2015. 07:22h

Francuski avioni noćas su ponovo bombardovali uporište terorističke Islamske države u gradu Raki na sjeveru Sirije i uništili jedan komandni centar i jedan centar za obuku, saopštilo je danas francusko Ministarstvo odbrane.

"Francuska vojska sprovela je drugi put u 24 časa vazdušni napad na Daeš (skraćenica za Islamsku državu na arapskom) u Raki, u Siriji", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Napad je sproveden u 1.30 po srednjoevropskom vremenu, a izvelo ga je 10 lovaca tipa "Rafal" i "Miraž 2000" koji su poletjeli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana.

Avioni su bacili 16 bombi u akciji sličnoj napadu u nedjelju uveče.

Dva cilja su pogođena i uništena istovremeno, dodaje se u saopštenju.

Akcija je sprovedena u koordinaciji sa američkim snagama i meta su bile lokacije identifikovane tokom ranijih izviđačkih misija, dodaje se u saopštenju.

Francuska djeluje na položaje Islamske države u Siriji od septembra.

Francuski predsjednik Fransoa Oland najavio je da će odgovor Francuske poslije terorističkih napada 13. novembra u Parizu biti "nemilosrdan", a u govoru juče rekao je da će se borba protiv ekstremista pojačati. Najavio je da će poslati u istočni Mediteran francuski nosač aviona "Šarl de Gol", koji će omogućiti da se utrostruči kapacitet udara.

Od terorističkih napada u Parizu u petak SAD i Francuska takođe su odlučile da pojačaju razmjenu obavještajnih podataka o potencijalnim metama.

Bonus video: