Makedonci se spremaju da podignu ogradu na granici sa Grčkom

U Makedoniji je od avgusta, zbog velikog priliva izbjeglica sa Bliskog istoka, na snazi vanredno stanje uz južnu i sjevernu granicu, sa Grčkom i sa Srbijom
5 komentar(a)
Makedonija migranti, Foto: Reuters
Makedonija migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2015. 16:46h

Nakon terorističkih napada u Parizu makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pojačalo je kontrolu izbjeglica i migranata koji u tu zemlju ulaze iz Grčke.

Na osnovu odluke državnog Savjeta za bezbjednost počelo je raščišćavanje zemljišta u graničnom pojasu sa Grčkom kod Đevđelije, radi eventualnog postavljanja žičane ograde.

Savjet za bezbjednost, na čijem je čelu makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, donio je u nedjelju odluku da se makedonska vojska odmah angažuje na pripremi za raščišćavanje terena za moguće postavljanje ograde "čiji cilj ne bi bio zatvaranje granice sa Grčkom, već ograničavanje protoka migranata u saglasnosti sa brojem izbjeglica-migranata koje bi prihvatile evropske zemlje u koje su se uputili".

Kabinet makedonskog predsjednika je u saopštenju dostavljenom medijima naveo da bi "korak podizanja ograde na granici sa Grčkom bio preduzet samo u krajnjem slučaju, ukoliko bi zemlje u koje se upućuju migranti značajno smanjile protok migranata, zbog čega bi Makedonija bila dovedena u situaciju da se suoči sa izazovom dužeg ostanka nekontrolisanog broja migranata".

Odluku o postavljanju žice donosi predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, a sve pripreme koje su počele još danas preduzete su da bi se ograda, koja bi bila u tri nivoa, mogla postaviti za osam sati nakon takvog eventualnog naloga koji bi bio dat makedonskoj armiji.

U Makedoniji je od avgusta, zbog velikog priliva izbjeglica sa Bliskog istoka, na snazi vanredno stanje uz južnu i sjevernu granicu, sa Grčkom i sa Srbijom.

Bonus video: