"NAREDNIH DANA MOGUĆI NAPADI U IRANU I RUSIJI"

Irak: Obavještajna služba dan uoči masakra u Parizu upozorila na opasnost

Obavještajna služba je u upozorenju navela da je lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi naredio napad na koalicione zemlje koje se protiv njih bore u Iraku i Siriji
3 komentar(a)
Pariz napad, Foto: Reuters
Pariz napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2019. 16:31h

Iračka obavještajna služba upozorila je, dan uoči masakra u Parizu, SAD i koalicione zemlje na opasnost od neposrednih napada terorističke organizacije Islamske države, prenio je AP.

Obavještajna služba je u upozorenju navela da je lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi naredio napad na koalicione zemlje koje se protiv njih bore u Iraku i Siriji.

Pozvao je i na "bombaške napade ili uzimanje talaca narednih dana" i u Iranu i Rusiji.

Iračani nijesu znali detalje kada ili gdje će se napad odigrati, a zvaničnik francuske obavještajne službe je agenciji AP rekao da svakodnevno dobijaju takve vrste obavještenja.

Neimenovani zvaničnici iračke obavještajne službe su naveli i da je Francuska bila upozorena.

Oni smatraju da su napadi u Parizu najvjerovatnije planirani u Raki, koju pripadnici Islamske države smatraju svojom prijestonicom i gdje se posebno obučavaju za takve vrste napada. 

Potom su se sastali sa članovima ćelije u Francuskoj i pomogli im u napadima u kojima su, kako se veruje, učestvovale 24 osobe - 19 napadača i petorica koja su bila zadužena za planiranje i logistiku, prenio je AP.

Irački ministar spoljnih poslova Ibrahim Džafari je novinarima ranije danas u Beču rekao da su iračke obavještajne službe dobile informacije da će se neke zemlje naći na meti napada, uključujući Francusku, SAD i Iran.

Broj poginulih u terorističkim napadima u Parizu porastao je na 132, nakon što je još troje ranjenih preminulo u bolnicama.