Tusk: Presjeći tokove finansiranja Islamske države

"Sve zemlje Grupe 20 moraju da podijele odgovornost za tu krizu i solidarnost mora biti okosnica njihovih odluka", stavio je do znanja predsjednik Evropskog savjeta
3 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2015. 14:47h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je danas uoči susreta lidera Grupe 20 zemalja u Antaliji, naglasio da je preko potrebno presjeći tokove finansiranja "Islamske države Iraka i Sirije (ISIS)" i predočio da je za nanošenje poraza toj ekstremističkoj formaciji nužno angažovati kopnene vojne snage u Siriji.

"Mi smo usred izbjegličke krize… za koju moramo priznati da je svjetska kriza koja zahtijeva globalno rješenje", istakao je Tusk, koji usaglašava institucionalno djelovanje šefova država ili vlada Evropske unije, u saopštenju objavljenom u Briselu.

Evropska unija, dodao je Tusk, "zato poziva sve vođe Grupe 20 da izgrade usaglašen odgovor, kratkoročno i dugoročno da se otklone korijeni te krize".

"Sve zemlje Grupe 20 moraju da podijele odgovornost za tu krizu i solidarnost mora biti okosnica njihovih odluka", stavio je do znanja predsjednik Evropskog savjeta.

On je naveo da će od vođa Grupe 20 zatražiti da napore usredsrede na akcije za razbijanje Islamske države, i rekao da je ona "istinski neprijatelj slobodnog svijeta, a ne umjerena sirijska opozicija".

Sastanak vođa Grupe 20 je, po njegovim riječima, "najbolji forum za hvatanje u koštac s finansiranjem terorizma, čije mreže ne mogu donositi planove ili vršiti operacije bez novca koji protiče finansijskim sistemima mnogih zemalja".

"Jedino ako u punoj mjeri sarađujemo u razmjeni informacija o sumnjivim novčanim transakcijama, moći ćemo da tu prijetnju djelotvorno zaustavimo", kazao je Tusk.

On je rekao da je "sad čas da se djeluje", dodavši da je razgovarao s francuskim predsjednikom Fransoa Olandom, i stavio do znanja da Francuska sad od EU "očekuje opipljive korake".

Bonus video: