Teroristički napadi otvaraju pitanja kako odgovoriti

Na hiljade francuskih vojnika raspoređeno je danas oko Pariza i na turističkim odredištima u jednom od najposjećenijih gradova u svijetu
0 komentar(a)
Pariz napad, Foto: Reuters
Pariz napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2015. 11:30h

Teroristički napadi u Parizu su širom svijeta otvorili pitanje kako odgovoriti na takvu vrstu nasilja, piše Njujork tajms.

Na hiljade francuskih vojnika raspoređeno je danas oko Pariza i na turističkim odredištima u jednom od najposjećenijih gradova na Planeti.

Oko 3.000 dodatnih vojnika je mobilisano, dok francuske vlasti danas rade na identifikaciji bombaša samoubica i hvatanju potencijalnih saučesnika koji su i dalje na slobodi. Francuske vlasti su posebno zabrinute zbog opasnosti od stotina francuskih islamista, za koje se zna da su proveli izvjesno vrijeme u Siriji.

Muslimanske grupe u Francuskoj su oštro osudile sve napade, mada su neki zabrinuti zbog reakcije velike većine umjerene muslimanske zajednice, protiv Francuske.

Širom Evrope, izbjeglice koje su pobjegle od rata u Siriji, strahuju da će napadi u Parizu podstaći zemlje EU da podignu još ograda na granicama i uvesti druge prepreke u njiihovom nastojanju da započnu novi život.

Zemlje širom svijeta obložile su svoje zvanične zgrade u boje francuske zastave čime odaju počast žrtvama ili su kao na Ajfelovom tornju i njujorškom Empajer stejt buildingu u mraku da izraze svoje žaljenje za žrtvama, piše Njujork tajms.

Tužilac Pariza Fransoa Molen rekao je da su tri grupe napadača, uključujući sedam bombaša samoubica sa identičnim prslucima sa eksplozivom TATP, izvršili su napade koji je počeli dok su Parižani uživali u petku uveče, a pipci istrage izlaze daleko van Francuske.

Napadači su pominjali Siriju i Irak, rekao je tužilac Pariz, dok vlasti u Belgiji hapše tri osobe u raciji koje se povezuju sa pariskim napadima.

Sirijski pasoš je pronađen pored tijela čovjeka koji je izvršio napad na francuski nacionalni stadion što, izgleda, sugeriše da je isti prošao kroz Grčku i ušao u EU prošlog mjeseca. Na tom putu prošao je i kroz Srbiju.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je obećao da će Francuska pokrenuti "nemilosrdani rat protiv Islamske države (IS)" i proglasio trodnevnu nacionalnu žalosti koji je počela danas i podigao nacionalnu bezbjednost na najviši nivo uz zabranu svih javnih okupljanja do četvrtka.

Predsjednik je rekao da bi Francuska, koja već učestvuje u bombardovanju cilja džihadista u okviru međunarodne koaliciji koju predvode SAD, povećala svoje vojne napore da uništi IS.

Boreći se da zadrži mir i jedinstvo zemlje poslije izuzetno teške godine, Oland se danas sastaje sa opozicionim liderima - konzervativnog rivala i bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija, kao i sa sve popularnijom desničarskom liderkom Marin Le Pen koja je iskoristila terorističke napade da promoviše svoj program protiv imigranata.

Cijela nacija je obavijena u žalosti. Zastave su spuštene i vrata Notr Dama su zatvorena za turiste kao i mnogi druga odredišta u Parizu, uz planirana posebna bogosluženja za porodice žrtava.