Obama i Oland za ambiciozni i trajni sporazum o klimi

Sporazum će biti obavezujući ili ga neće ni biti, rekao je juče na Malti Fransoa Oland
0 komentar(a)
Mišel Obama, Fransoa Oland, Barak Obama, Foto: Reuters
Mišel Obama, Fransoa Oland, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2015. 20:14h

Američki predsjednik Barak Obama i njegov francuski kolega Fransoa Oland izrazili su želju da se na samitu o klimi krajem ovog mjeseca u Parizu postigne "ambiciozan i trajan" sporazum, saopštila je danas Bijela kuća.

Obama je telefonom danas pozvao Olanda i, kako je saopšteno, dvojica državnika istakli su svoje lično angažovanje na postizanju ambicioznog i trajnog sporazuma o klimatskim promjenama, kao i svoju odlučnost da zajedno rade na tome da se to ostvari na samitu UN koji u Parizu počinje 30. novembra, navodi se u saopštenju.

Francusko predsjedništvo potvrdilo je da su dvojica zvaničnika razgovarali telefonom.

Obama i Oland takođe su razgovarali o samitu G20 koji se održava u nedjelju i ponedeljak u Antaliji, u Turskoj, gdje će se sresti ovog vikenda, dodaje se u saopštenju iz Bijele kuće.

Oni su istakli svoj jedinstven stav oko klime poslije nesuglasica između dvije zemlje oko obavezujuće prirode mogućeg sporazuma o sprječavanju klimatskog zagrijavanja.

Sporazum će biti obavezujući ili ga neće ni biti, rekao je juče na Malti Fransoa Oland. Državni sekretar SAD Džon Keri ocijenio je suprotno, odnosno da sporazum neće biti pravno obavezujući i da "se svakako neće raditi o ugovoru".

"Neće biti ciljeva o pravno obavezujućim smanjenjima kao što je bio slučaj s protokolom iz Kjota iz 1997. godine", rekao je Keri. SAD, koje su drugi svjetski zagađivač poslije Kine, nikada nisu ratifikovale sporazum iz Kjota.

Bonus video: