Obama: SAD su zaustavile napredovanje Islamske države

"Ono što još nismo uspjeli da uradimo to je da kompletno onesposobimo njihovu komandu i kontrolne strukture. Ostvarili smo izvjestan napredak u pokušajima da smanjimo priliv boraca iz inostranstva", napominje Obama
8 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2015. 16:50h

SAD su zaustavile napredovanje Islamske države (ID), izjavio je americki predsjednik Barak Obama u intervjuu za ABC Novosti, pozivajući da se pojačaju napori da se operacije militanata "u potpunosti obezglave".

"Ne mislim da oni (Islamska država) jačaju. Od početka naš cilj je bio da ih prvo zaustavimo i zaustavili smo ih. Oni nisu napredovali u Iraku", istakao je Obama, a prenosi AFP.

Što se Sirije tiče, ID, po Obami, u toj zemlji osvaja neke oblasti pa se potom iz njih povlače, odnosno nema sistematskog napredovanja.

"Ono što još nismo uspjeli da uradimo to je da kompletno onesposobimo njihovu komandu i kontrolne strukture. Ostvarili smo izvjestan napredak u pokušajima da smanjimo priliv boraca iz inostranstva", napominje Obama.

"Dio našeg cilja morao bi biti da regrutujemo efikasnije sunitske partnere u Iraku, koji bi zaista krenuli u ofanzivu, a ne bi se samo angažovali u odbrani", rekao je američki predsjednik.

Obama zaključuje da će u Siriji biti problema dogod ta zemlja bude poprište sukoba između sunita i šiita i ističe kako ta zemlja neće u skorije vrijeme biti u savršenom stanju, ali da taj cilj treba razlikovati od napora da se ograniči domet operacija ID dok ta grupa ne prestane da predstavlja prijetnju kakvu predstavlja danas.

Bonus video: