Obama: Trampov plan o deportaciji migranata nerealan

Tramp, milijarder koji prema anketama ima najviše šanse da bude kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD sljedeće godine, zalaže se za deportaciju ilegalnih migranata i izgradnju ograde duž granice sa Meksikom
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2015. 08:15h

Američki predsjednik Barak Obama nerealnim je ocijenio plan potencijalnog republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima u SAD Donalda Trampa za masovnu deportaciju ilegalnih migranata.

"Ideja da bismo mogli da deportujemo 11, 12 miliona ljudi iz ove zemlje - prvo, nemam pojma odakle Tramp misli da ćemo to platiti. Realizacija tog plana bi koštala stotine milijardi dolara", rekao je Obama u intervjuu za medijsku mrežu "Ej-Bi-Si Njuz", prenio je Rojters.

"Zamislite scene koje bi prikazivale sve svjetske televizije da mi odvlačimo roditelje od djece i smještamo ih u pritvorske centre, a zatim ih sistematski deportujemo. Niko ne misli da je to realno. Ali, što je još važnije, mi Amerikanci nismo takvi", istakao je američki predsjednik.

Tramp, milijarder koji prema anketama ima najviše šanse da bude kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD sljedeće godine, zalaže se za deportaciju ilegalnih migranata i izgradnju ograde duž granice sa Meksikom.

Pitanje migranata predstavlja veliku smetnju u odnosima Latinoamerikanaca, glasačkog tijela sa sve većim uticajem, i Republikanaca, od kojih su mnogi veoma oštri po pitanju ilegalne imigracije, a od tog razdora korist imaju Demokrate, ocjenjuje Rojters.

Obama je naveo da je u SAD uvek bio prisutan anti-imigracioni stav.

"Mi ne želimo da predsjednik ili bilo ko na poziciji moći izvlači korist od tih strahova", istakao je Obama.

Bonus video: