Rohani: Sadašnja izraelska država nije legitimna

Iran, koji je dugo izopšten iz međunarodne političke scene, od jula je ponovo aktivan nakon potpisivanja sporazuma šest velikih sila i vlasti u Teheranu o nuklearnom programu
4 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Beta-AP
Hasan Rohani, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.11.2015. 07:58h

Predsjednik Irana Hasan Rohani izjavio je u intervjuu francuskim medijima da sadašnja država Izraela "nije legitimna" i da bi trebalo da se organizuje glasanje o obnovi palestinske teritorije među izbjeglicama palestinskog porijekla.

"Trenutna izraelska država nije legitimna i zbog toga nemamo nikakve odnose s njom jer je ne smatramo zakonitom državom", rekao je Rohani u srijedu u intervjuu francuskoj televiziji Frans 2.

Rohani je rekao da bi palestinske izbeglice u inostranstvu trebalo da se vrate svojim teritorijama i dodao da bi trebalo organizovati izbore pod supervizijom UN čije bi rezultate Iran priznao.

Iranski predsjednik je naveo da ne govori o dvjema državama, izraelskoj i palestinskoj, već samo o jednoj.

"Trebalo bi da se glasa o cjelokupnoj palestinskoj teritoriji kakva je bila prije 1948. godine (kada je osnovan Izrael)... Iran smatra da svi Jevreji, muslimani, hrišćani i ostali, porijeklom iz Palestine, treba da se vrate u Palestinu", dodao je Rohani.

Iran, koji je dugo izopšten iz međunarodne političke scene, od jula je ponovo aktivan nakon potpisivanja sporazuma šest velikih sila i vlasti u Teheranu o nuklearnom programu.

Izrael, koji smatra da Iran predstavlja prijetnju njenom postojanju, kritikovao je postignuti sporazum i "ponovnu legitimizaciju Islamske Republike".

Rohani, koji se smatra umjerenijim od svog prethodnika Mahmuda Ahmadinedžada, boraviće 16. i 17. novembra u prvoj posjeti Francuskoj.

Bonus video: