Arafatova kuća postaje muzej?

Posljednjih godina života, Arafat je, pod opsadom Izraela, živeo u predsjedničkom kompleksu u Ramali na Zapadnoj obali, a pošto se 2004. razbolio, 75-godišnji lider prebačen je u Francusku
0 komentar(a)
Jaser Arafat, Foto: Reuters
Jaser Arafat, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2015. 07:22h

Vođe Hamasa u Gazi predale su danas kuću nekadašnjeg palestinskog predsjednika Jasera Arafata zvaničnicima njegove partije Fatah, u namjeri da ona bude pretvorena u muzej.

Arafatova kuća bila je zatvorena od kad je islamistička grupa Hamas preuzela Gazu 2007, pošto je, u krvavim uličnim sukobima, svrgnula palestinske vlasti, a Fatah podvela pod vođstvo Arafatovog nasljednika, Mahmuda Abasa.

Ceremoniji predaje Arafatove kuće, uoči godišnjice njegove smrti, prisustvovali su predstavnici svih palestinskih struja.

Posljednjih godina života, Arafat je, pod opsadom Izraela, živeo u predsjedničkom kompleksu u Ramali na Zapadnoj obali, a pošto se 2004. razbolio, 75-godišnji lider prebačen je u Francusku, gdje je iste godine i umro, podsjeća AP.

Njegova kuća, u blizini bezbjednosnog kompleksa pod kontrolom Hamasa, puna je predmeta koje je Arafat koristio - starih monitora, fotokopir-mašina, uniformi i porodičnih fotografija.

Bonus video: