Obama će na Vrhovnom sudu tražiti zaštitu imigracionong plana

Federalni apelacioni sud u Nju Orleansu je u ponedjeljak podržao odluku federalnog sudije u Teksasu koji je naložio zabranu sprovođenja Obaminog plana
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2015. 20:09h

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame namjerava da se obrati Vrhovnom sudu, pošto su niži sudovi blokirali sprovođenje njegovog plana sprječavanja deportacije gotovo pet miliona imigranata koji nelegalno žive u SAD.

Obama je izdao uredbu kojom se od deportacije štite roditelji američkih državljana ili osoba sa stalnim boravkom, kao i imigranti koji su kao deca ilegalno dovedeni u SAD.

Federalni apelacioni sud u Nju Orleansu je u ponedjeljak podržao odluku federalnog sudije u Teksasu koji je naložio zabranu sprovođenja Obaminog plana.

Ministartvo pravde je danas saopštilo da se ne slaže s odlukom Petog prvostepenog apelacionog suda i da će podnijeti žalbu višem sudu.

Republikanci su kritikovali Obamu da je tim planom, koji je predložio prošlog novembra, prekoračio izvršna ovlašćenja, a protiv plana žalbu je podnijelo i 26 država.

Bijela kuća tvrdi da je sprečavanje deportacije određenih grupa imigranata u okviru ovlašćenja izvršnih vlasti.

Guverner Teksasa Greg Abot je pohvalio odluku suda i istakao da Obama treba da odustane od svog nezakoniog programa i da počne odmah da sprovodi zakon.

Bonus video: