Sve veća popularnost Bena Karsona u trci za predsjedničkog kandidata

Jedini afro-američki kandidat u predsjedničkim izborima, Karson je privukao mnoge religiozne konzervativce svojom posvećenošću vjeri i navodima kako je prevazišao teško dijetinjstvo i postao proslavljeni dječji neurohirurg koji je prvi izveo uspješno odvajanje blizanaca povezanih glavama
84 pregleda 0 komentar(a)
Ben Karson, Foto: Reuters
Ben Karson, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2015. 15:32h

Penzionisani neurohirurg Ben Karson, koji se smatra favoritom u trci za predsjedničku nominaciju američkih republikanaca, večeras će se naći pod većom pažnjom kada se bude suočio s ostalim kandidatima u četvrtoj televizijskoj debati.

Jedini afro-američki kandidat u predsjedničkim izborima, Karson je privukao mnoge religiozne konzervativce svojom posvećenošću vjeri i navodima kako je prevazišao teško dijetinjstvo i postao proslavljeni dječji neurohirurg koji je prvi izveo uspješno odvajanje blizanaca povezanih glavama.

Karson se prema anketama približio bivšoj televizijskoj zvijezdi, milijarderu Donaldu Trampu, koji je više mjeseci dominirao kao favorit.

Mada se republikanski kandidati već četvrti put suočavaju u televizijskoj debati, stranački izbori počinju u februaru, pa je trka za nominaciju i dalje uveliko nepredvidiva. Večeras u debati učestvuje osmoro kandidata s najvećom podrškom po anketama, dok će se prije njih međusobno suočiti još četiri kandidata sa začelja.

Karson je u prethodne tri debate uglavnom bio po strani izbjegavajući da se upušta u sporenja s rivalima, ali će sada, s nedavnim povećanjem popularnosti među republikancima, biti u većem fokusu, a iz njegovog štaba navode da je spreman za agresivniji nastup.

Više američkih medija navelo je nedavno da nisu uspjeli da provjere detalje iz njegove autobiografije.

Očekuje se da će najveći napadi na Karsona doći od Trampa, koji je počeo oštro da ga kritikuje kada mu je porastao rejting. Milijarder je već navodio da su djelovi Karsonove biografije nekonzistentni, da ima pretjerivanja i nepotvrdjenih tvrdnji.

U debati će učestvovati i Marko Rubio i Ted Kruz, koji su dobili zamajac u kampanji poslije dobrog nastupa na prethodnoj debati, brat i sin bivših predsjednik Džeb Buš koji pokušava da oživi svoju posustalu kampanju, zatim biznismenka Karli Fiorina, guverner Ohaja Džon Kasič i senator Rand Pol.

Bonus video: