Aselborn o izbjegličkoj krizi: Naopaki nacionalizam vodi ravno u rat

Aselborn je ukazao na opasnost da se ugrozi šengenski sporazum o prostoru EU bez granica, rekavši da će "Šengen biti mrtav", ako sve više članica EU budu mislile da se problem izbjegličke krize mora rješavati u nacionalnim okvirima
1 komentar(a)
Slovenija izbjeglice, Foto: Reuters
Slovenija izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 19:04h

Evropska unija se može raspasti i to se može dogoditi strašno brzo ako umjesto solidarnosti unutar i izvan EU, pravilo postane zatvaranje granica zbog izbjegličke krize, upozorio je Žan Aselborn, šef diplomatije Luksemburga, predsjedavajućeg EU uoči današnjeg vanrednog ministarskog zasijedanja EU u Briselu.

Aselborn je ukazao na opasnost da se ugrozi šengenski sporazum o prostoru EU bez granica, rekavši da će "Šengen biti mrtav", ako sve više članica EU budu mislile da se problem izbjegličke krize mora rješavati u nacionalnim okvirima.

On je naveo da "naopaki nacionalizam vodi ravno u rat" i skrenuo pažnju na to da u Evropi ima stranaka i političara koji svjesno podjaruju strahove.

Luksemburški ministar, čija je izjava dobila vidan publicitet u medijima, je dodao da "ukoliko Švedska i Njemačka pritisnu poklopce, ne znam šta će se dogoditi na Balkanu… gdje je situacija vrlo, vrlo kritična".

I danas su mnogi ministri evropske dvadesetosmorice naglašavali da se moraju zaštititi spoljne granice Unije, posebno one grčke, bez čega je nemoguće zaustaviti nekontrolisanu i rastuću navalu migranata, a ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner je izjavila da je "pravi mit govoriti da se grčko-turska granica ne može nadzirati".

Ona je na početku vanrednog ministarskog zasijedanja naglasila da "Grčka ima snažnu mornaricu koja bi, uz civilno upravljanje, lako mogla biti iskorišćena za nadzor spoljnih granica".

Austrijska ministarka je dodala da Grčkoj bez problema ostale zemlje EU mogu pružiti i pomoć u tu svrhu i predočila da od uvođenja kontrolnih punktova za provjeru ko su ratne a ko su ekonomske izbjeglice, neće biti nikakve koristi jer se bez zaštite spoljnih međa EU ne može zaustaviti talas imigracije.

Njemački ministar Tomas de Mezijer je takođe izjavio da se moraju zaštiti spoljne granice EU i rekao da "haos na balkanskom putu izbjeglica nastaje zato što kontrolni punktovi ne djeluju".

Njemačka i Austrija su zbog izbegličke krize privremeno zavele kontrole na svojim šengenskim granicama, a Švedska je takođe upozorila da je preopterećena naglim prilivom imigranata i zatražila da se dio izbjeglica i migranata solidarno razmjesti u druge članice EU.

Bonus video: