U Kairu ubijen džihadista osumnjičen za ubistvo Salopeka

Al-Garabli je bio umiješan i u otmicu i ubistvo američkog inženjera prošle godine, zatim u neuspjeli bombaški napad na drevni hram Karnak u Luksoru, kao i bombaški napad na italijanski konzulat u Kairu, kada je poginulo jedna, a ranjeno 10 osob
0 komentar(a)
Tomislav Salopek, Foto: Beta/AP
Tomislav Salopek, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.11.2015. 18:19h

Egipatske snage bezbjednosti ubile su vodećeg islamističkog militanta osumnjičenog, između ostalog, za otmicu hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, objavilo je danas egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ašraf Ali al-Garabli, vođa egipatskog ogranka Islamske države za Sinaj, ubijen je u razmjeni vatre s egipatskim snagama u Al-Mardžu, sjevernoj četvrti Kaira, javljaju agencije.

Al-Garabali je osumnjičen za planiranje i izvođenje atentata i bombaških napada, kao i za napade na strane državljane, navelo je ministarstvo.

On je planirao i izvršavao otmice, ubistva i atentate, među kojima je i otmica hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka 22. juna u Kairu, gdje je radio za francusku firmu CGG. Otmičari su 5. avgusta objavili video u kome su prijetili ubistvom Salopeka, a nedjelju dana posle objavili da su ga obezglavili.

Al-Garabli je bio umiješan i u otmicu i ubistvo američkog inženjera prošle godine, zatim u neuspjeli bombaški napad na drevni hram Karnak u Luksoru, kao i bombaški napad na italijanski konzulat u Kairu, kada je poginulo jedna, a ranjeno 10 osoba.

Pripadnici Islamske države na Sinaju ubili su stotine policajaca i vojnika otkako je vojska 2013. svrgnula islamistickog predsjednika Mohameda Mursija iz stranke Muslimanska braća.

Bonus video: