Obama i Netanjahu razgovarali nakon više godinu dana: "Kako se vratiti na put mira"

"Želim da diskutujem (sa Netanjahuom) kako možemo da se vratimo na kolosjek u mirovnom procesu", rekao je Obama, dodavši da Izrael "ima pravo i obavezu da se brani protiv palestinskog terora"
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Barak Obama, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 17:12h

Predsjednik SAD Barak Obama i izraelski premijer Benjamin NetanJahu sastali su se danas u Bijeloj kući prvi put nakon nešto više od godinu dana i četvoromjesecnog perioda tokom kog čak nijesu razgovarali ni preko telefona, javljaju izraelski mediji.

Dvojica lidera su istakli da nijesu odustali od nastojanja da se postigne bliskostočni mir, iako se izgledi za postizanje sporazuma čine manjim nego prije.

Uoči njihovog sastanka zvaničnici SAD su jasno rekli da Bijela kuća ne očekuje postizanje mira prije isteka Obaminog mandata u januaru 2017. godine, prenio je Asošijeted pres.

Obraćajući se novinarima prije privatnog sastanka, Obama je najavio da će tražiti da mu Netanjahu kaže kako misli da se smanje tenzije između Izraelaca i Palestinca i dva naroda "vrate na put ka miru".

Obama je ocijenio da "nije tajna" da je bezbjednost na Bliskom istoku pogoršana.

"Bezbjednost Izraela je moj najviši prioritet. Želimo da osiguramo da Izrael može da se brani", istakao je predsjednik SAD.

"Želim da diskutujem (sa Netanjahuom) kako možemo da se vratimo na kolosjek u mirovnom procesu", rekao je Obama, dodavši da Izrael "ima pravo i obavezu da se brani protiv palestinskog terora".

"Nije tajna da se premijer i ja nijesmo slagali o nuklearnom sporazumu, ali mi se slažemo o potrebi da se Iran spriječi od (razvoja) nuklearne bombe," rekao je američki lider, osvrćući se na nuklearni sporazum Zapada s Islamskom Republikom Iran.

Netanjahu je rekao Obami da ostaje posvećen rješenju o dvije države sa Palestincima.

"Želim da pojasnim da nijesmo odustali od naše nade za mir", rekao je Netanjahu, istakavši da je prijateljstvo i savezništvo sa SAD jako i da se dijele interesi i vrijednosti.

Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o jačanju sposobnosti izraelske vojske nakon sporazuma velikih sila s Iranom, kao i krizi u odnosima Izraela i Palestinaca i novom talasu nasilja koje je počelo prije skoro dva mjeseca.

Netanjahu je zaintersovan da dobije Obamin pristanak da se vojna pomoć Izraelu poveća sa 3,1 na više od četiri milijarde dolara godišnje.

Izraelski premijer je došao u Bijelu kuću zainteresovan da poboljša odnose sa Obamom nakon duboke krize nastale u posljednjim mjesecima pregovora s Iranom, a posebno nakon Netanjahuovog pokušaja da omete odobrenje Kongresa SAD za taj sporazum.

Netanjahu je nakon postizanja sporazuma odbio Obaminu ponudu da razgovaraju o novom bezbjednosnom razumijevanju koje će pojačati sposobnost izraelske vojske da se suoči s novom realnošću u regionu.

Izraelski premijer se radije usredsredio na lobiranje poslanika SAD ne bi li se usprotivili sporazumu, za koji je on govorio da predstavlja egzistencijalnu prijetnju za Izrael i omogućava Iranu da bude na domak atomske bombe.

To mu međutim nije pošle za rukom i sporazum je odobren, a da Obama nije morao da uloži veto.

Netanjahu je ponovo govorio protiv sporazuma na zasijedanju Generalne skupštine UN u Njujorku krajem septembra ali je odmah potom izrazio spremnost da okrene novi list i zainteresovanost da krizu ostavi iza sebe i prihvati Obamin predlog o bezbjednosnim pregovorima.

Bonus video: