Iran prvi put imenovao ženu za ambasadora

Žene u Iranu sada mogu da budu poslanici, čak i ministri, ali ne mogu da budu sudije, niti imaju pravo da se kandiduju za predsjednika države
1 komentar(a)
Iran zastava, Foto: Shutterstock
Iran zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2015. 09:41h

Iran je prvi put od islamske revolucije 1979. godine imenovao ženu za ambasadora i to u Maleziji, rekao je u Teheranu šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

Marzijeh Afham (50) je diplomata posljednjih 30 godina i od 2013. godine je portparolka iranskog Ministarstva inostranih poslova, kada je izabran Hasan Rohani za predsjednika države.

"Izbor Marzijeh Afham za ambasadora je trajao nekoliko minuta, a izbor njenog nasljednika kao porparola nekoliko mjeseci", rekao je Zarif i dodao da je ona bila prva žena portparol ministarstva i sada postaje prva žena ambasador.

Rohani je po dolasku na vlasti zatražio od ministara da imenuju više žena na važnim funkcijama, dodajući da diskriminacija prema ženama neće biti tolerisana.

Žene u Iranu sada mogu da budu poslanici, čak i ministri, ali ne mogu da budu sudije, niti imaju pravo da se kandiduju za predsjednika države.

Bonus video: