Manafort se tajno sastajao sa Asanžom?

„Gardijan” je objavio da su se Trampov saveznik i osnivač Vikiliksa sastali nekoliko mjeseci prije nego što su objavljeni mejlovi Demokratske stranke, koje je hakovala ruska GRU
96 pregleda 0 komentar(a)
pol manafort, Foto: Beta-AP
pol manafort, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.11.2018. 06:54h

Pol Manafort, bivši menadžer kampanje predsjednika SAD Donalda Trampa, imao je tajne razgovore sa Džulijanom Asanžom u ambasadi Ekvadora u Londonu i posjetio ga je u vrijeme kada se priključio Trampovoj kampanji, objavio je „Gardijan”.

Izvori britanskog lista su kazali da se Manafort vidio sa Asanžom 2013, 2015. i u proljeće 2016, tokom perioda kada je postao ključna figura Trampove kampanje za ulazak u Bijelu kuću.

JWPlayer video mesto

Nije jasno zašto je Manafort želio da se sastane sa njim i o čemu su razgovarali. Ali, posljednji navodni susret će se vjerovatno naći pod lupom i mogao bi interesovati Roberta Mulera, specijalnog tužioca koji istražuje navodni dosluh između Trampove kampanje i Rusije.

Jedan izvor je rekao „Gardijanu” da je Manafort posjetio Asanža oko marta 2016. Nekoliko mjeseci kasnije, Vikiliks je objavio mejlove Demokratske stranke koje je hakovala GRU, ruska vojno- obavještajna agencija. Hilari Klinton je kazala da je hakovanje doprinijelo njenom porazu.

Manafort (69) je odbacio umiješanost u hakovanje i kaže da je ta tvrdnja „100 odsto lažna”. Njegov advokat je odbio da odgovori na pitanja „Gardijana” o posjetama.

U nizu objava na Tviteru, Vikiliks je naveo da se Asanž i Manafort nisu sreli. Asanž je tu priču odbacio kao obmanu.

Manafort je ove godine poslat u zatvor i vjerovalo se da je postao glavni saradnik u Mulerovoj istrazi. Međutim, Muler je u ponedjeljak rekao da Manafort stalno laže FBI, iako je prije dva mjeseca na osnovu sporazuma o priznanju krivce pristao da sarađuje. Njegova odbrana kaže da on vjeruje da je ono što je saopšio Muleru istina i da nije prekršio dogovor.

Veza Manaforta i Asanža, za koju se do sada nije znalo, vjerovatno će zanimati Mulera, koja istražuje moguće kontakte između Vikiliksa i Trampovih saradnika, uključujući političkog lobistu Roberta Stouna i Donalda Trampa Mlađeg, navodi „Gardijan”.

Jedno od ključnih pitanja je kada je Trampova kampanja saznala sa hakersku operaciju Kremlja i šta je učinila, ako je išta, da je ohrabri. Tramp odbacuje optužbe o dosluhu.

Ranije ove godine, Muler je optužio 12 obavještajaca GRU za hakovanje, koje je počelo u martu 2016. U junu te godine, Vikiliks je preko posrednika poslao mejl GRU, tražeći materijal američkih

demokrata. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, ruski špijuni su sredinom jula poslali Vikiliksu dokumenta kao šifrovani prilog, navodi britanski dnevnik.

Prema izvorima lista, Manafortovo poznanstvo sa Asanžom datira od kraja 2012. ili 2013, kada je Amerikanac radio u Ukrajini i savjetovao proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Nije jasno zašto bi Manafort tražio Asanža 2013. Tokom tog perioda, učestvovao je u prljavim operacijama protiv Janukovičeve glavne rivalke Julije Timošenko. Manafort je navodno vodio opsežnu kampanju u kojoj je tajno plaćao bivše visoke evropske političare da lobiraju za bivšu ukrajinsku prorusku vladu.

Trenutno je u zatvoru u Virdžiniji. U avgustu je proglašen krivim za djela počinjena tokom desetogodišnjih aktivnosti u Ukrajini, između ostalog za pranje novca i neplaćanje poreza SAD. Priznao je krivicu za zavjeru protiv SAD i ometanje pravde kako bi izbjegao drugo suđenje u Vašingtonu.

Osim što ga je u ponedjeljak optužio za laganje, Muler je zatražio da se odredi datum za izricanje presude Manafortu.

Vjerovao da Tramp neće tražiti izručenje

Osoba bliska Vikiliksu je kazala da je Asanž imao motiv da nanese štetu kampanji demokrata jer je vjerovao da buduća Trampova administracija možda neće tražiti njegovo izručenje zbog mogućih optužbi za špijunažu. Ta mogućnost je visila Asanžu nad glavom od 2010, kada je objavio povjerljive američke depeše. To je doprinijelo njegovoj odluci da se sakrije u ambasadu.

Prema dosijeu koji je napisao bivši oficir MI6 Kristofer Stil, Manafort je bio u centru „dobro razvijene zavjere saradnje” između Trampove kampanje i ruskog rukovodstva. Dvije strane su imale uzajamni interes da poraze Hilari Klinton, koju je Putin „mrzio i od koje se bojao”, napisao je Stil.

U bilješci koju je napisao nedugo nakon objavljivanja mejlova demokrata, Stil navodi: „Operacija (hakovanja) je izvedena uz puno znanje i podršku Trampa i visokih članova tima njegove kampanje”.

Kao kandidat, Tramp je pozdravio Asanžovo objavljivanje mejlova. U oktobru 2016. je izjavio: „Volim Vikiliks”. Ovaj komentar je uslijedio nakon što je Vikiliks objavio drugi paket mejlova preuzetih sa naloga Džona Podeste, šefa kampanje Hilari Klinton.

Trampova Bijela kuća je slala pomiješane poruke u vezi sa Asanžom. Prošle godine i iza kulisa, Asanž je pokušao da postigne nagodbu sa američkim ministarstvom pravde koja bi mu mogla omogućiti da izbjegne zatvor SAD.

Bonus video: