Peskov: Karikature „Šarli ebdoa” su čisto bogohuljenje

Peskov je dodao da Moskva neće kontaktirati Pariz ovim povodom, jer „Šarli ebdo nije zvaničan magazin i nema veliki tiraž“
1 komentar(a)
Šarli ebdo, Foto: Beta/AP
Šarli ebdo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.11.2015. 19:10h

Karikature francuskog satiričnog magazina „Šarli ebdo” o padu ruskog aviona u Egiptu predstavljaju bogohuljenje koje nema nikakve veze sa demokratijom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„U ovoj zemlji mi to zovemo jasno riječju - bogohuljenje. To nema nikakve veze sa demokratijom, samoizražavanjem ili bili čim drugim. To je čisto bogohuljenje“.

Peskov je dodao da Moskva neće kontaktirati Pariz ovim povodom, jer „Šarli ebdo nije zvaničan magazin i nema veliki tiraž“.

Dvije kontroverzne karikature o tragediji ruskog aviona objavljene su u posljednjem broju magazina.

Na jednoj se vide djelovi aviona i putnik kako padaju na bradatog naoružanog muškarca u, kako se čini, muslimanskoj odjeći. Iznad piše: „Islamska država: Ruska avijacija pojačava bombardovanje“.

Na drugoj slici nacrtana je lobanja među ostacima aviona i tijelima nastradalih putnika, koja govori o opasnosti letova sa ruskim niskobudžetnim kompanijama.

Satirični časopis, čije je sjedište u Parizu, bio je meta terorističkog napada u januaru. Dva islamistička napadača su ubila deset novinara i dva policajca.

Šef donjeg doma ruskog parlamenta za međunarodne poslove, Aleksej Puškov, napisao je na Tviteru: „Dok cijeli svijet saosjeća sa nama, 'Šarli ebdo' propovijeda svoje odvratno pravo na svetogrđe“.

„Šarli ebdo” nije komentarisao kritike.

Bonus video: