"Tajm": Rusko i američko oružje u Siriji pogodno za međusobni rat

U petak je u Tursku stiglo šest lovaca F-15C, koji su osposobljeni samo za brobu protiv drugih aviona, pošto je turska vlada zatražila podršku u obezbjeđivanju suvereniteta turskog vazdušnog prostora, naveli su predstavnici američkih vazduhoplovnih snaga
3 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2015. 09:29h

SAD i Rusija šalju u Siriju takvu vrstu naoružanja koje je pogodno za njihove međusobne obračune, pa se postavljaju pitanja o njihovim mogućim ciljevima.

Kako tumači britanski "Tajm", oni se bore protiv različitih pobunjeničkih grupa, SAD protiv Islamske držve u Iraku i i Siriji, a Rusi uglavnom protiv pobunjenika koji se bore da sruše predsjednika Bašara al Asada.

U petak je u Tursku stiglo šest lovaca F-15C, koji su osposobljeni samo za brobu protiv drugih aviona, pošto je turska vlada zatražila podršku u obezbjeđivanju suvereniteta turskog vazdušnog prostora, naveli su predstavnici američkih vazduhoplovnih snaga.

Izvor je dodao da će avioni obavljati patrolu u turskom vazušnom prostoru, ali postoji mogućnost i da se koriste za pratnju američkih i savezničkih borbenih aviona koji gađaju ciljeve IS u Siriji.

Ruski general je u četvrtak izjavio da je njegova vojska poslala u Siriju protivaavionske raketne sisteme, jer je uzeta u obzir "svaka moguća prijetnja".

Isporučeno oružje uključuje protivavionske sisteme Buk, a činjenica da ne postoje pobunjenički ciljevi za bilo koju vrstu oružja koje su dopremile dvije sile je zabrinjavajuće, ističe "Tajm".

Dok je rusko vazduhoplovstvo fokusirano na zapadni dio Sirije, SAD predvode bombardovanja ne sjeveru i istoku zemlje, ali nesrećan slučaj ili proračunska greška, mogu dovesti do nepredvijene tragedije, upozorava list.

"Nećemo Siriju pretvoriti u zastupnika rata izemeđu SAD i Rusije", kazao je američki predsjednik Barak Obama, prošlog mjeseca, a list dodaje da bi u tom slučaju bilo mudrije zadžtai takvo oružje kod kuće.

Bonus video: