Izvor AFP: Crna kutuja kaže da je bomba uzrok pada

Ranije je TV kanal "Frans 2" prenio da su istražitelji koji se bave analizom "crnih kutija" saopštili da je na snimku registrovana eksplozija, koja nije povezana sa defektom motora
0 komentar(a)
avionska nesreća Egipat, Foto: Reuters
avionska nesreća Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2015. 12:03h

Izvori bliski istrazi saopštili su AFP da podaci sa "crnih kutija" srušenog ruskog aviona "Erbas A321" "favorizuju teoriju o bombi koja je oborila avion".

I informacije o letu i snimci komunikacije ukazuju da je sve teklo po planu do 24-minuta poslije poletanja.

Sagovornik francuske agencije navodi da su "crne kutije" iznenada prestale da funkcionišu, što ukazuje na "vrlo oštru eksplozivnu dekompresiju", naveo je taj izvor, čime se podržava verzija o eksplozivnoj napravi u avionu.

I drugi izvor tvrdi da je pad aviona bio iznenandan i veoma brz.

"Sve je bilo normalno tokom leta, apsolutno normalno, a onda odjednom nije bilo ničega", navodi taj sagovornik.

Ranije je TV kanal "Frans 2" prenio da su istražitelji koji se bave analizom "crnih kutija" saopštili da je na snimku registrovana eksplozija, koja nije povezana sa defektom motora.

"Zapis na 'crnim kutijama' aviona omogućava da se čuje zvuk ekplozije koja se desila tokom leta", naveli su izvori.

Ruski avion "Erbas A321" kompanije "Kogalimavia" 31. oktobra leteći ka Sankt-Peterburgu iz Šarm el-Sseika srušio se na poluostrvu Sinaj, kada je poginulo svih 217 putnika i sedam članova posade.

Kairo i Moskva su odmah odbacili tvrdnje džihadista "Islamske države" (ID) da su oborili avion, ali je pojava informacija o napadu podstakla vlade pojedinih zemalja da izdaju upozorenje da se ne putuje u Šarm el-Šeik.

ID je navela da je avion oborila u znak odmazde za ruske vazdušne napade u Siriji, ali do sada nije pružila nikakve detalje.

Ukoliko ID stoji iza napada, to bi bilo prvi put da su pogodili putnički avion, navodi agencija.

AFP ističe da će ministar za putnički vazdušni saobraćaj Hosam Kamal i čelnik egipatskog tima za istragu o nesreći održati popodne konferenciju za novinare.

Bonus video: