Predsjednici Kine i Tajvana sastaju se po prvi put u subotu: "Mir i status kvo"

Tajvan i Kina razdvojili su se poslije građanskog rata 1949. godine, kada su nacionalističke snage pobjegle na ostrvo, poslije poraza u borbi sa Maovim komunistima
1 komentar(a)
Kina, Tajvan, Foto: Shutterstock
Kina, Tajvan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2015. 21:07h

Predsjednici Tajvana Ma Jing-đeu i Kine Si Đinping sastaće se prvi put u subotu u Singapuru, saopšteno je danas u Tajvanu.

To će biti prvi sastanak lidera dvije zemlje.

"Cilj posjete predsjednika je da se osigura mir s obije strane Tajvanskog prolaza i održi status kvo", rekao je portparol tajvanskog predsjednika u saopštenju.

On je dodao da tom prilikom neće biti potpisan nikakav sporazum niti zajedničko saopštenje i da će predsjednici Ma i Si razmijeniti gledišta o bilteralnim pitanjima.

Tajvan i Kina razdvojili su se poslije građanskog rata 1949. godine, kada su nacionalističke snage pobjegle na ostrvo, poslije poraza u borbi sa Maovim komunistima.

Kina smatra da je Tajvan dio njene teritorije i nije odustala od ponovnog ujedinjenja.

Odnosi Pekinga i Tajpeja su počeli da se poboljšavaju od 2008. godine, kada je predsjednik Tajvana postao Ma Jing-đeu, iz partije Kuomintang (KMT).

On je ponovo izabran 2012. godine i nastoji da uspostavi dobre odnose s Kinom. Iduće godine mu ističe drugi mandat i nema pravo da se kandiduje za treći.

Bonus video: