Privedeno pet novinara u Iranu

Ovome su prethodila hapšenja drugih ličnosti, prije svega dva pjesnika i jednog režisera, a hapšenja se mogu staviti u kontekst ključnih parlamentarnih izbora koji su planirani za februar, ali i protivljenja pristalica tvrde linije sporazumu Irana sa Zapadom o nuklearnom programu
0 komentar(a)
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2015. 11:08h

Vlasti u Iranu privele su pet lokalnih novinara, medju kojima i dvojicu nedavno privođenih zagovornika reformi, prenio je AP.

Pozivajući se na agenciju Fars koju zapadni mediji opisuju kao poluzvaničnu, AP je naveo da su među privedeni zagovornici reformi Isa Saharkiz i Ehsun Mazandarani, dok imena ostalih nisu objavljena.

Saharkiz koji je pušten 2013. godine iz zatvora u kojem je proveo više godina nakon nemira poslije izbora 2009. godine, otvoreno je kritikovao vladu u intervjuima za strane medije.

Mazandarani je privođen i 2012. godine, a radio je kao glavni i odgovorni urednik umjerenog dnevnika Farhiktegan (Farhikhtegan).

Ovome su prethodila hapšenja drugih ličnosti, prije svega dva pjesnika i jednog režisera, a hapšenja se mogu staviti u kontekst ključnih parlamentarnih izbora koji su planirani za februar, ali i protivljenja pristalica tvrde linije sporazumu Irana sa Zapadom o nuklearnom programu.

Bonus video: