Oland: Dogovor s Kinom o smanjenju emisije štetnih gasova

"Ono što smo upravo ustanovili u ovoj deklaraciji je da će konferencija u Parizu vjerovatno biti uspjeh. To ne znači da će pariska konferencija defintivno biti uspješna, ali su uslovi za uspjeh postavljeni danas u Pekingu", rekao je Oland
1 komentar(a)
Si Đinping, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Si Đinping, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2015. 15:06h

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da se s predsjednikom Kine saglasio da globalni sporazum o klimatskim promjenama treba da zahtjeva od država da dodatno smanje emisije štetnih gasova na svakih pet godina.

Francuska želi da automatsko smanjenje nivoa emisije štetnih gasova bude dogovoreno na samitu UN u Parizu o klimi koji počinje krajem mjeseca, navodi agencija AP, dodajući da je u tom cilju značajna podrška Kine, koja najviše emituje štetne gasove.

"Ono što smo upravo ustanovili u ovoj deklaraciji je da će konferencija u Parizu vjerovatno biti uspjeh. To ne znači da će pariska konferencija defintivno biti uspješna, ali su uslovi za uspjeh postavljeni danas u Pekingu", rekao je Oland na konferenciji za novinare u Pekingu.

Oland je rekao da su se on i kineski predsjednik Si Đinping saglasili da bi njihove zemlje do 2050. trebalo da razviju privrede s niskom emisijom štetnih gasova.

Francuski predsjednik je rekao da posjetu Kini koristi i za podsticaj pregovorima o klimi u Parizu koji počinju 30. novembra. Dodao je da je Si potvrdio da će prisustvovati otvaranju konferencije.

Bonus video: