SAD i Južna Koreja: Nulta tolerancija za sjevernokorejske provokacije

Ministri su potpisali dugo očekivani sporazum kojim se definišu uslovi za prenos kontrole nad južnokorejskom vojskom u toku rata, sa SAD na vlasti u Seulu
0 komentar(a)
Ešton Karter, Foto: Reuters
Ešton Karter, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2015. 10:16h

Ministri odbrane SAD i Južne Koreje Ešton Karter i Han Min Koo obećali su nultu toleranciju na sjevernokorejske provokacije.

Oni su se dogovorili se da ojačaju kombinovanu odbranu protiv, kako su naveli, bezbrojnih prijetnji iz Pjongjanga.

Ministri su potpisali dugo očekivani sporazum kojim se definišu uslovi za prenos kontrole nad južnokorejskom vojskom u toku rata, sa SAD na vlasti u Seulu.

Južna Koreja je planirala da preuzme ratnu kontrolu, poznatu kao OPCON, do kraja iduće godine, ali sada se transfer bazira na ispunjenim uslovima, a ne na određenom roku.

Karter je rekao da su glavni uslovi koje Seul treba da ispuni dalje razvijanje obavještajne službe i protivartiljerijskog naoružanja.

Dvojica ministara su se susrela u Seulu, na godišnjem bezbjednosnom sastanku, na kojem su dva saveznika analizirala postojeću vojnu saradnju, prenosi AFP.

Karter je rekao novinarima da je razgovarano o nuklearnom naoružanju, balističkim raketama, sajber napadima i konvencionalnim vojnim prijetnjama iz Sjeverne Koreje, koji su opisani kao opasnost za mir i bezbjednost na Korejskom poluostrvu.

Njih dvojica su potvrdila u zajedničkom saopštenju poslije razgovora, da se nikakva sjevernokorejska agresija ni vojna provokacija ne smije tolerisati.

Izrazili su i duboku zabrinutost zbog najava Sjeverne Koreje da priprema lansiranje rakete dugog dometa, što je kršenje rezolucija UN.

Dvojica ministara su se složila u da jačaju svoje kapacitete za odbranu od sajber napada.

Južna Koreja okrivljuje sjevernokorejske hakere za niz sajber napada na vojne institucije, banke, vladine agencije, televizijske i novinske sajtove u posljednjih nekoliko godina.

Bonus video: