Ruski zvaničnik: Avion se raspao u vazduhu

U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade, od kojih četiri Ukrajinca, jedan građanin Bjelorusije, a ostalo su bili Rusi. Niko nije preživio nesreću
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2015. 17:37h

Ruski putnički avion sa 224 putnika i člana posade, koji se srušio u Egiptu, raspao se u vazduhu, izjavio je viši zvaničnik ruskog Međudržavnog vazuhoplovnog komiteta, prenosi agencija Rojters.

"Do raspada je došlo u vazduhu, a djelovi aviona su razbacani na velikom području", kazao je šef Komiteta Viktor Soročenko u Kairu, gdje se nalazi u ekipi stručnjaka iz Rusije, Egipta, Francuske i Irske.

Soročenko je dodao da je još rano govoriti o uzrocima nesreće.

Počeli pregledi crnih kutija ruskog aviona

Egipatski stručnjaci počeli su da pregledaju sadržaj dvije crne kutije pronađene na mjestu pada ruskog putničkog aviona na sjeveru Sinajskog poluostrva. Analiza podataka mogla bi da traje danima.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi je kazao da bi istraga uzroka pada aviona u kojem su život izgubile 224 osobe mogla trajati mjesecima.

"To je komplikovano pitanje i zahtijeva naprednu tehnologiju i opsežnu istragu koja bi mogla da traje mjesecima", rekao je u televizijskom govoru Al-Sisi.

Avion Airbus A321 kompanije Kogalimavija na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg, srušio se u subotu ujutro 30 minuta nakon polijetanja na sjeveru Sinajskog poluostrva, oko sto kilometara južno od grada Al Ariša.

U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade, od kojih četiri Ukrajinca, jedan građanin Bjelorusije, a ostalo su bili Rusi. Niko nije preživio nesreću.

"Ruski istražitelji će razmotriti sve moguće scenarije koji su mogli da dovedu do pada aviona", saopšteno je iz ruskog istračkog komiteta.

Istražitelji su, kako se dodaje, uzeli tehničku dokumentaciju aviona i ispitali osobe koje su servisirale avione kompanije Kogalimavija kao i posade na nedavnim letovima na tom avionu.

Kompanija je u nedjelju saopštila da su svi njeni avioni redovno servisirani prije polijetanja i da nema razloga da se sumnja u profesionalnost pilota ili posade srušenog aviona.

Rusija je objavila da je prizemljila sve Airbuse A321 Kogalimavije sve dok se ne otkrije uzrok pada aviona.

Avio prijevoznici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - Emirates, Air Arabia i Fly Dubai objavili su da neće letjeti nad Sinajem dan nakon što su dva velika evropska avio prevoznika Lufthansa i Air France-KLM najavila da neće više nadlijetati Sinaj.

Rusija naložila prizemljenje aviona Erbas A321 "Kogalimaviji"

Služba Ruske federacije za nadzor transporta "Rostransnadzora" naložila je aviokompaniji "Kogalimavija" da prizemi svoje avione Erbas A321, dok uzrok nesreće u Egiptu u kojoj je stradalo 224 ljudi ne bude bio poznat, javila je danas ruska agencija Interfaks.

Agencija RIA Novosti, međutim, javlja pozivajući se na predstavnika te ruske aviokompanije, da "Kogalimavija" nije dobio naređenje "Rostransnadzora".

Svi letovi avioprevoznika "Kogalimavija" biće sprovedeni na uobičajeni način, a provjere aviona biće sprovedene jedan po jedan, potvrdio je danas u ime vlasnika aviokompanije, predstavnik kompanije "TH&C holding" Oksana Golovina.

"Avioprevoznik će obustaviti korišćenje aviona s ciljem da se procijeni rizik fazu-po-fazu, jedan po jedan. Ovo je standardna procedura, kompanija neće zaustavi svoju aktivnost. Svi letovi će biti sprovedeni u potpunosti, na uobičajeni način", rekla je Golovina za Radio Komersant-FM, prenijela je agencija Tas s.

Galerija

Bonus video: