Kisindžer: Bitno je razumijevanje Kine i SAD

Govoreći o načinu stvaranja svjetskog poretka u budućnosti, naglasio je da je "od suštinske važnosti da dođe do razumijevanja između Kine i SAD, da obje strane budu saglasne i da žele da prate" novi svjetski poredak
3 komentar(a)
Henri Kisindžer, Foto: Reuters
Henri Kisindžer, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2015. 13:54h

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, istakao je u Pekingu značaj međusobnog razumijevanje Kine i SAD i njihove uloge u novom svjetskom poretku, prenio je danas list "Čajna dejli".

Kisindžer je govorio na promociji kineskog izdanja njegove knjige "Svjetski poredak" u Pekingu.

Govoreći o načinu stvaranja svjetskog poretka u budućnosti, naglasio je da je "od suštinske važnosti da dođe do razumijevanja između Kine i SAD, da obje strane budu saglasne i da žele da prate" novi svjetski poredak.

"Najveći izazov za Amerikance je da razumiju način na koji misle Kinezi, kao i da Kinezi imaju razumijevanja za Amerikance koji takođe uče i ponekad primenjuju tradicionalne načine razmišljanja na nove okolnosti u koje se ona ne uklapaju", kazao je Kisindžer objašnjavajući izazov koji stvaraju razlike između istorije i kulture dvije zemlje.

Predsjednica spoljnopolitičkog odbora kineskog parlamenta Fu Jing rekla je na promociji knjige Henrija Kisindžera da je "Kina dio sadašnjeg svjetskog poretka koji je postigao značajne uspjehe", dodajući da pojednini aspekti tog svjetskog poretka isključuju" njenu zemlju ili čak "suptilno gledaju na Kinu kao na potencijalnog imaginarnog neprijatelja".

"Važno je da budemo u mogućnosti da jasno objasnimo kakav će biti svjetski poredak u budućnosti, na koji način je povezan sa sadašnjim svjetskim poretkom, kao i kakvu ćemo ulogu imati" kazala je ona.

Bonus video: