Pronađena crna kutija ruskog aviona

Nijedan putnik iz ruskog aviona koji se srušio u centralnom Sinaju nije preživio, javlja agencija AP. U avionu je, prema zvaničnim podacima bilo 217 putnika i sedam članova posade
184 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2015. 19:04h

Egipatske vlasti saopštile su večeras da su otkrile crnu kutiju ruskog aviona koji se srušio na Sinaju sa 224 putnika i članova posade, saopšteno je u Kairu.

Egipatski premijer Šerif Ismail izjavio je da će crna kutija biti poslata na analizu. Prema njegovim riječima, pronađena su 129 tijela putnika i prebačena su u mrtvačnicu u Kairu.

Militantna grupa povezana sa Islamskom državom u Egiptu, Sinai Province, preuzela je odgovornost za obaranja ruskog putničkog aviona koji se srušio u centralnom Sinaju, navodi se u izjavi koju pristalice grupe dijele na Twitteru.

"Borci Islamske države bili su u stanju da obore ruski avion iznad pokrajine Sinaj koji je prevozio preko 220 ruskih krstaša. Svi su ubijeni. Hvala Bogu", navodi se u poruci koja kruži na Tviteru.

Ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov demantovao je tvrdnje da su teroristi oborili ruski avion.

"Tvrdnje da je ruski avion koji se srušio u Egiptu oboren od strane terorista ne može se smatrati tačnom. Sada u raznim medijima postoje oprečne informacije da je ruski putnički ( avion ) ... navodno oboren od strane raketa PVO, koju su ispalili teroristi Ova informacija se ne može smatrati tačnom ", rekao je Sokolov za Interfaks.

U isto vrijeme egipatski bezbjednosni izvori objavili su da početna istraga pokazuje da je do pada aviona došlo zbog tehničkih problema, navodi agencija Rojters.

Nijedan putnik iz ruskog aviona koji se srušio u centralnom Sinaju nije preživio, javlja agencija AP. U avionu je, prema zvaničnim podacima bilo 217 putnika i sedam članova posade.

Ruska ambasada u Egiptu potvrdila je na Tviteru da nema preživjelih putnika i uputila saučešće porodicama stradalih.

Prema najnovijim izvještajima, crna kutija iz aviona je nađena, a saopšteno je i da se avion nakon pada prepolovio.

Iz ruske aviokompanije Kogalymavia saopšteno je da ne vide osnove za tvrdnju da je ljudska greška uzrok nesreće u Sinaju.

Portparolka aviokompanije Oksana Golovina kazala je da je pilot Airbus-a, Valeri Nemov, imao više od 12.000 sati iskustva na letovima, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

"Naša letjelica je bila u potpunosti ispravna, naša posada iskusna, a naš bilo je imao prilično iskustvo u letjenju, tako da ne znamo (šta je uzrok nesreće)."

Ruski premijer Dimitrij Medvedev kazao je da je "duboko potresen" zbog nesreće.

Глубоко потрясён катастрофой лайнера Airbus-321 авиакомпании «Когалымавиа» на Синайском полуострове. Страшная трагедия у...

Posted by Дмитрий Медведев on субота 31. октобар 2015.

Na Facebooku je objavio da je "strašna nesreća odnijela živote ljudi koji su bili puni snage i imali toliko planova. "Ovo je ogroman i nezamjenjiv gubitak. Detalji nesreće će pažljivo biti istraženi", napisao je, između ostalog, Medvedev.

Ruski mediji izvještavaju da je zamjenik gradonačelnika ruskog grada Pskova, Aleksandra Kopilov, bio u avionu sa svojom suprugom. Ivan Tsetserski, gradonačelnik grada u zapadnoj Rusiji, izjavio je za novinsku agenciju Tass da su njihova imena na listi putnika.

Ruski sajt LifeNews objavio je SPISAK sa imenima putnika koji su bili u avionu.

Egipatski zvaničnici saopštili su da je u avionu bilo 214 državljana Rusije i tri Ukrajinca, javlja Rojters.

Neimenovani član egipatskog spasilačkog tima ranije je rekao da se na mjestu pada ruskog aviona čuju glasovi preživjelih putnika, prenosi Rojters.

Reporterka BBC-a Ranja Sabri izvještava da je pilot aviona tražio hitno slijetanje na El Arish aerodroma, ali "da avion nije uspio da sleti i srušio se na 50 kilometara od aerodroma". Sabri dodaje da egipatski zvaničnici provjeravaju mogućnost "tehničke greške" u avionu, te da istragu vode dva tima - jedan sačinjen od tužilaca, drugi od zvaničnika civilnog vazduhoplovstva.

Ranije je javljeno da vremenski uslovi otežavaju spasilačke napore, ali kako pišu svetski mediji, meteorološke prilike u području pada aviona su blage.

Takođe se provlače spekulacije da je u nesreću umiješana militantska grupa Sinai Province, koja je povezana sa Islamskom državom. Na Tviteru se pak oglašavaju istraživači koji tvrde da je nemoguće da su rakete militanata "dobacile" do aviona.

"Egipat: Ruski avion je počeo da pada na visini od oko 9.000 kilometara, dok je MANPAD (na slici) domet 4.500 km."

BBC javlja da se porodice putnika i novinari okupljaju na aerodromu Pulkovo u Sankt Petersburgu kako bi dobili više informacija o avionskoj nesreći.

Novinske agencija izvještavaju da je Ruski istražni komitet naredio istragu protiv aviokompanije Kogalymavia, koja je održavala Airbus A321. Navodi se da istraga odnosi na "kršenje pravila za avionske letove i pripreme za njih".

Egipatski vrhovni tužilac naredio je istragu o uzroku pada ruskog aviona. Tim tužilaca već je po zadatku otišao na mjesto nesreće.

Ruski premijer Dimitrij Medvedev naredio je ministru saobraćaja Maksimu Sokolovu da hitno otputuje u Egipat.

Rojters javlja da je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio Dan žalosti u nedjelju.

Egipatski kontrolori vazdušnog saobraćaja saopštili su da su izgubili kontakt sa putničkim avionom Airbus A321 neposredno nakon polijetanja iz odmarališta u Šarm el Šeiku ka Rusiji, javlja Rojters.

Mediji u Egiptu izvještavaju da je na mjesto nesreće poslato najmanje 45 ekipa hitne pomoći. Egipatski bezbjednosni izvori su naveli da su u avionu uglavnom bili ruski turisti, među kojima je bilo 17 djece.

BBC javlja da se avion srušio planinskoj regiji centralnog Sinaja, te da vremenski uslovi otežavaju spasilačkim ekipama da dođu do mjesta nesreće.

"Nema indicija da je ruski putnički avion oboren", saopštili su egipatski bezbjednosni izvori. Sjeverni Sinaj je mjesto gdje se već dvije godine odigrava islamistička pobuna, i gdje borave borci Islamske države.

Mihail Robertson iz servisa Flight Radar 24's kazao je za BBC da je avion padao velikom brzinom - 1.500 metara za samo minut.

Centar za pomoć porodicama putnika oformljen je na aerodromu Pulkovo u Sankt Petersburgu.

Izvještaji o sudbini aviona u početku su bili kotradiktorni - prvo je saopšteno da je avion na sigurnom i da je ušao u turski vazdušni prostor, potom da je nestao iznad Kipra, da bi ipak egipatski premijer Šarif Ismail saopštio da je došlo do velike tragedije.

Galerija

Bonus video: