POTRESEN SUDBINOM MIGRANATA

Danijel Krejg pozvao na rješavanje izbjegličke krize

"U toku je ljudska tragedija. Na evropskim vladama je da istupe i pronađu rješenje", istakao je glumac koji već nekoliko godina pozajmljuje svoje lice slavnom špijunu 007
0 komentar(a)
Danijel Krejg, Foto: Beta/AP
Danijel Krejg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.10.2015. 20:01h

Glumac Danijel Krejg, filmski Džejms Bond je potresen i užasnut sudbinom migranata koji ne prestaju da stižu u Evropu.

Nakon svog kolege Benedikta Kamberbača, koji je po završetku predstave "Hamlet", u kojoj glumi naslovnu ulogu, najoštrije kritikovao britansku vladu zbog načina rješavanja izbjegličke krize, svoj glas podigao je i britanski glumac Danijel Krejg, poznat po ulozi Džejmsa Bonda.

"U toku je ljudska tragedija. Na evropskim vladama je da istupe i pronađu rješenje", istakao je glumac koji već nekoliko godina pozajmljuje svoje lice slavnom špijunu 007.

U najnovijem nastavku franšize, "Spectre", Bond prelazi granice kao od šale iako mu je britanska obavještajna služba oduzela pasoš.

U realnosti, međutim, gotovo je nemoguće ući ilegalno u Veliku Britaniju. Na stotine migranata u francuskoj luci Kale očajnički čeka na neki pogodan trenutak da se domogne britanske obale.

Neki su pokušali da se ukrcaju na brzi Eurostar voz, a dva iranska državljanina uspjela su da prepješače 50 kilometara kroz tunel ispod Lamanša prije nego što ih je britanska policija zaustavila. Najmanje 15 osoba poginulo je od juna u pokušaju da se prebace u Veliku Britaniju.

"Ovo ne može da riješi neki fiktivni špijun", kazao je Krejg u izjavi za AFP.

"Ljudi ne razmišljaju o Džejmsu Bondu dok se sa svojim porodicama probijaju kroz Mediteran", naveo je glumac.

Krejg je postao i "lice" kampanje koju je pokrenuo turistički sektor kako bi privukao što više posjetilaca u Veliku Britaniju.

"Bond je Velika Britanija" piše na jednoj od reklama koja je postavljena uči premijere "Spectre", 24. nastavka popularne serije akcionih trilera koja je započeta šest godina prije nego što se Krejg rodio.