Slovenija sprema prihvatne centre za migrante

Do jutros je u Sloveniju ušlo više od 100.000 migranata, što je više od pet odsto cjelokupne populacije Slovenije
0 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2015. 16:01h

Vlada Slovenije saopštila je danas da će preduzeti sve potrebne mjere za obezbeđivanje svojih granica, uz poštovanje humanitarnih načela i sprečavanje nezakonitih migracija.

U saopštenju ambasade Slovenije u Beogradu se navodi da se vlada sprema za pogoršanje vremenskih prilika, koje će izbjegličku krizu dodatno otežati, a istovremeno traži prostor za smještaj ugroženih grupa izbjeglica.

Ističe se kako vlada Slovenije ulaže maksimalne napore u dostojnu i humanu obradu svih migranata i izbjeglica. Ona je svjesna da uslovi u prihvatnim i smještajnim centrima nisu idealni, ali otklanja probleme i ulaže maksimalne napore u obezbjeđivanje odgovarajuće brige za migrante.

Mjere će se prilagođavati situaciji na terenu, sprovođenju dogovora sjednica u Briselu i biće u zavisnosti od jačine migracionih tokova.

Slovenija će sprovoditi kaskadne mjere za zadržavanje toka, kao što je dogovoreno u Briselu. U zavisnosti od situacije moguća je upotreba tehničkih prepreka sa namjerom nadzora postupka, usmjeravanja migranata i izbjeglica na ulazne tačke, za obezbjeđivanje sigurnosti i za vraćanje onih koji nedozvoljeno prelaze granice.

Napominje se da Slovenija sprovodi nadzor u skladu sa Šengenskim pravilima, a taj nadzor je trenutno značajno pooštren. U Sloveniji Šengen još uvijek važi i nije pao. Slovenija kvalitetno obavlja svoj posao i štiti šengensku granicu, što je i međunarodno priznato.

Striktno sprovođenje Šengena je u interesu Austrije i cjelokupne EU jer sprečava nekontrolisani prelaz u EU bez nadzora. Sve mjere su tako namijenjene obezbjeđivanju cjelokupne EU i ne samo Slovenije.

U saopštenju se ističe da je Slovenija prva na balkanskom putu koja pokušava da smanji pritisak migracija, što je neprihvatljivo imajući u vidu da su ispred nje još dvije države EU.

Do jutros je u Sloveniju ušlo više od 100.000 migranata, što je više od pet odsto cjelokupne populacije Slovenije.

Bonus video: