Kina i Njemačka apeluju na pronalaženje političkog rješenja u Siriji

Njemačka kancelarka je izrazila nadu da će uskoro sve strane sjesti zajedno da razgovaraju i ponuditi suštinsku pomoć sirijskom narodu
0 komentar(a)
Merkel i Li, Foto: Reuters
Merkel i Li, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2015. 10:31h

Kineski premijer Li Kećijang i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su danas na pronalaženje političkog rješenja rata u Siriji diplomatskim sredstvima.

"Oboje se slažemo da treba da nađemo političko rješenje kroz diplomatske kanale", izjavila je Merkel na konferenciji za novinare s Lijem poslije sastanka u Pekingu.

Njemačka kancelarka je izrazila nadu da će uskoro sve strane sjesti zajedno da razgovaraju i ponuditi suštinsku pomoć sirijskom narodu.

Šefovi diplomatija SAD, Rusije, Saudijske Arabije i Turske sastaće se danas u Beču kako bi razmatrali pitanje sirijske krize. Njima će se u petak pridružiti i ministar spoljnih poslova Irana, a očekuju se i diplomate Egipta, Iraka i Libana.

Oni će pokušati da ožive Ženevski sporazum iz 2012, kojim je predviđeno formiranje prelazne vlade koja bi organizovala izbore.

Njemačka ne učestvuje u pregovorima, ali je kancelarka Merkel pod političkim pritiskom da uspori priliv hiljada izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja.

Merkelova je tokom posjete Kini, šeste od kada je postala kancelarka 2005. godine, prisustvovala potpisivanju više sporazuma, uključujući sporazum o kupovini 130 aviona kompanije "Erbas" za 17 milijardi dolara.

Bonus video: