Bortnikov: Projekat Islamske države proistekao iz "arapskog proljeća"

Bortnikov je rekao da "postoje svjetske sile koje koriste Islamsku državu kao terorističkog ovna za razbijanje kako bi obezbijedile svoje interese u Aziji i Africi"
62 pregleda 2 komentar(a)
ISIL Raka, Foto: Beta/AP
ISIL Raka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.10.2015. 09:55h

Direktor ruske Federalne službe za bezbjednost (FSB) Aleksandar Bortnikov rekao je danas da je projekat Islamske države proistekao iz "arapskog proljeća" i da je dobio zamah zbog dvostrukih standarda pojedinih svjetskih sila, koje nastoje da ostvare sopstvene ciljeve u Aziji i Africi.

Na sastanku šefova obavještajnih službi Zajednice nezavisnih država (ZND) u Moskvi, Bortnikov je rekao da "postoje svjetske sile koje koriste Islamsku državu kao terorističkog ovna za razbijanje kako bi obezbijedile svoje interese u Aziji i Africi".

U ostvarivanju svojih ciljeva, te države su, uz pomoć terorističke organizacije IS, dovele svijet na ivicu globalne vjerske i civilizacijske krize sa izuzetno destruktivnim posljedicama, rekao je Bortnikov, a prenijela Raša tudej.

Bortnikov je rekao da se prema procjenama FSB, državljani iz više od 100 zemalja trenutno bore za IS i čine 40 odsto njenih boraca.

Bortnikov kaže da zbog dolaska ekstremista iz Avganistana u IS, postoji velika opasnost da bi teroristi mogli da izvrše invaziju na centralnu Aziju.

"Eskalacija napetosti u Avganistanu izaziva veliku zabrinutost. Brojne bande su uključene u talibanski pokret i trenutno su skoncentrisane na sjevernim granicima Avganistana. Neke od njih su se pridružile IS, što je dramatično pojačalo opasnost od invazije terorista na centralnu Aziju", rekao je šef FSB.

On je istakao da se već događaju incidenti na granicama ruskih regionalnih partnera i da ekstremisti koji se sa mnogih žarišta vraćaju u države Zajednice nezavisnih država, donose nastabilnost natrag u svoje države.

Bonus video: