Klaus: Česi na referendumu da odluče o prijemu izbjeglica

"Vladi kažemo da ne donosi o nama, bez nas, neke velike odluke za koje nema mandat. Sadašnja vlada nema mandat da prihvati neki veći broj migranata iz drugačijih civilizacijskih okruga", kazao je Klaus
0 komentar(a)
Vaclav Klaus, Foto: Beta/AP
Vaclav Klaus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.10.2015. 09:47h

Bivši predsjednik Češke Vaclav Klaus ocijenio je pristup njemačke kancelarke Angele Merkel izbjegličkoj krizi kao katastrofalno loš i zatražio ponovo od češke vlade da raspiše referendum i dopusti Česima da sami odluče da li će prihvatati izbjeglice iz drugih civilizacijskih okruga.

"Vladi kažemo da ne donosi o nama, bez nas, neke velike odluke za koje nema mandat. Sadašnja vlada nema mandat da prihvati neki veći broj migranata iz drugačijih civilizacijskih okruga", kazao je Klaus tabloidu Blesk.

Bivši predsjednik, koji je u septembru pokrenuo peticiju protiv izbjeglica i skuplja potpise za zahtjev vladi da zatvori češke granice i brani ih po svaku cijenu od izbjeglica, čak i vojskom, izjavio je da bi vlada trebalo ili da sluša javno mnjenje ili da sama zapita građane na referendumu.

"Mislim da bi referendum sigurno završio tako da bi ljudi kazali vladi da ima njihov mandat da u Briselu kaže (izbjeglicama) ne", rekao je Klaus.

Nekadašnji arhitekta češkog puta u tranziciju, premijer i kasnije predsjednik Češke kritikovao je i Angelu Merkel, ocijenivši da kad god je donosila velike, bitne odluke - o zatvaranju njemačkih nuklearnih elektrana, rješavanju krize u Grčkoj ili sada o izbjegličkoj krizi, one su se pokazale kao fatalno loše.

Bonus video: