Kina uložila protest američkom ambasadoru

Peking je saopštilo da je američki razarač "Lasen" nezakonito ušao u kineske vode i približio se 12 milja vještačkom ostrvu, za šta nije imao odobrenje kineske vlade.
2 komentar(a)
Zang Jesui, Foto: Reuters
Zang Jesui, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2015. 07:49h

Kina je američkom ambasadoru u Pekingu uložila protest zbog toga što se jedan američki ratni brod približio u utorak jednom od vještačkih ostrva u Južnom kineskom moru, što Kina ocjenjuje kao narušavanje njene suverenosti.

Zang Jesui iz ministarstva spoljnih poslova Kine rekao je ambasadoru Maksu Bakausu da SAD nisu uvažile kineske stavove i da su ugrozile kineski suverenitet i bezbjednost. Ne navodeći druge detalje, Zang je rekao da je jučerašnji provokativni manevar američkog razarača ugrozio i osoblje i infrastrukturu na ostrvu, prenio je AP.

Kina je izuzetno nezadovoljna i najoštrije se protiv američkim akcijama, naveo je Zang.

Minstarstvo odbrane SAD nije potvrdilo niti komentarisalo jučerašnji sastanak u kineskom ministarstvu spoljnih poslova.

Peking je saopštilo da je američki razarač "Lasen" nezakonito ušao u kineske vode i približio se 12 milja vještačkom ostrvu, za šta nije imao odobrenje kineske vlade.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je juče da raspoređivanje američkog vojnog broda u blizini vještačkog ostrva koje je izgradila Kina u spornim vodama Južnog kineskog mora, ne bi trebalo da ima negativan uticaj na odnose Vašingtona i Pekinga

Kirbi je rekao na brifingu za novinare da su odnosi sa Kinom od vitalne važnosti za SAD, koja želi da vidi njihov razvoj, na obostranu dobrobit, uprkos razlikama oko Južnog kineskog mora, prenio je Rojters.

Američku slobodnu plovidbu, uključujući i onu u Južnom kineskom moru, ne utvrđuje neko pojedinačno pravo, saopštila je Bijela kuća, dodajući da će SAD letjeti i ploviti, gdje god to međunarodno pravo dopušta.

Upitan o patroli američke mornarice, koju je vršio razarač, portparol Bele kuće Erik Šulc je kazao da ne može iznositi detalje o vojnim operacijama.

SAD sumnja da Kina gradi aerodrome na ostrvima koji se nalaze u međunarodnim vodama.

Kina negira tvrdnje da želi militarizovati ostrva, na koje pravo polažu još i Tajvan, Vijetnam, Bruneji, Malezija i Filipini.

Bonus video: