Merkel: Njemačka može da integriše izbjeglice

Kancelarka je kazala i da će većina Sirijaca dobiti boravak na tri godine, ali i da će mnogi vjerovatno željeti da pomognu obnovu Sirije kad se rat završi
3 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2015. 16:25h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je uvjerena da Njemačka može da integriše veliki broj izbjeglica koje dolaze, ističući da mnogi od njih neće ostati zauvijek.

"Ima ih veoma, veoma mnogo, ali nas je 80 miliona. Možemo i ostvarićemo tu integraciju ako se Njemačka od početka potrudi da integriše pridošlice", kazala je Merkel u gradskoj vijećnici u Nirnbergu.

Kancelarka je kazala i da će većina Sirijaca dobiti boravak na tri godine, ali i da će mnogi vjerovatno željeti da pomognu obnovu Sirije kad se rat završi.

Ona je dodala da Ženevska konvencija o izbjeglicama obavezuje Njemačku da štiti ljude, ali da Njemačka nema zadatak da "sve zadrži za čitav život".

Njemačka je glavna destinacija za izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja koji traže traže zaštitu u Evropi. Prema podacima njemačkih vlasti, samo tokom proteklog vikenda u zemlju je došlo oko 15.000 izbjeglca koji su ušli iz Austrije u Bavarsku.

Prošle nedjelje u Njemačku je iz Austrije ulazlio u prosjeku između 4.000 i 5.000 izbjeglica dnevno.

Bonus video: