Merkel: Integracija važna za izbjeglice

Njemačka kancelarka je rekla da manje obrazovanim izbjeglicama treba obezbijediti obuku kako bi im se pomoglo pri zaposlenju, a da je potrebno djecu brzo upisati u škole
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2015. 14:14h

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je danas da je važno pokušati brzo integrisanje pridošlica u društvo, ističući značaj zaposlenja, obrazovanja i učenja njemačkog jezika.

Merkelova je kazala da je Njemačka naučila svoju lekciju iz šezdesetih godina 20. vijeka kada je u tu zemlju stigao talas migranata, odnosno "gostujućih radnika". Vjerovalo se da će se oni vratiti u domovinu, međutim mnogi su ostali generacijama.

Njemačka kancelarka je rekla da manje obrazovanim izbjeglicama treba obezbijediti obuku kako bi im se pomoglo pri zaposlenju, a da je potrebno djecu brzo upisati u škole.

Ona je predložila 600-časovni kurs integracije kako bi se pomoglo izbjeglicama da nauče jezik i kulturu, koji bi mogao da počne čak i prije nego što im se zvanično odobri azil. Njemačka primjenjuje Zakon o azilu, kojim se drastično smanjuju prava tražilaca azila.

Tražioci azila će po novim odredbama znatno više vremena provoditi u centrima za azilante, gdje će uglavnom dobijati pomoć u robi. Isplata avansne novčane pomoći biće moguća samo mjesec dana, a novčana davanja azilantima biće u određenim slučajevima i znatno smanjena.

Bonus video: