Keri: Izrael i Jordan dogovorili mjere za smanjenje napetosti

Izrael je već u petak ukinuo ograničenja za muslimanske vjernike muškarce na osnovu koga je mlađim muslimanima bilo zabranjeno da se mole u džamijama na Uzvišenom utočištu
0 komentar(a)
Džon Keri, Mahmud Abas, Foto: Reuters
Džon Keri, Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2015. 15:56h

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je danas da su Izrael i Jordan pristali na korake čiji je cilj smanjenje napetosti na svetom mjestu u Jerusalimu, koja je dovela do najnovijeg talasa izraelsko-palestinskog nasilja.

" Svo nasilje i huškanje na nasilje mora prestati. Lideri moraju predvoditi," rekao je Keri novinarima u jordanskoj prijestonici Amanu poslije sastanka sa kraljem Abdulahom Drugim i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, prenosi Asošijeted pres.

Jordan je zastitnik tog svetog mjesta, koje Jevreji zovu Brdo hrama, jer su se tamo nekada nalazili jevrejski hramovi, a muslimani Uzvišeno utočictse. Tamo je sada džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Keri je rekao da ti koraci uključuju danonoćno video nadgledanje i ponovnu potvrdu od strane Izraela jordanske posebne i istorijske uloge kao zaštitnika, prenio je Asošijeted pres.

On je naglasio da je Izrael obećao da će očuvati pravila za molitve na tom mjestu i da će se izraelske i jordanske vlasti sastati da razmotre pojačanje bezbjednosti.

Kralj je predložio nadgledanje, rekao je Keri, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu i Abas su pristali.

Keri, koji se sastao sa Netanjahuom u Berlinu u četvrtak, rekao je da su lideri " izrazili svoju jaku posvećenost okončanju nasilja i obnovi zatišja, što je moguće prije".

"Nadam se da na osnovu ovih razgovora možemo konačno ostaviti neke pogrešne pretpostavke i opažanja" o svetom mjestu, rekao je Keri, objasnivši da su to "podsticanje napetosti i podgrijevanje nasilja i da je važno za nas da se okonča provokativna retorika i počne mijenjati javni narativ koji potiče od tih pogrešnih opažanja."

Da bi naglasio čitav niz razumijevanja Keri je rekao da Izrael "u potpunosti poštuje posebnu ulogu" Jordana kao zaštitika svetog mjesta i da će Izrael nastaviti da sprovodi svoju politiku vjeroispovijedanja, uključujući "fundamentalnu činjenicu" da su muslimani ti koji se tamo mole, a nemuslimani posećuju sveto mjesto.

Takođe je rekao da Izrael nema namjeru da podijeli svetiliste i odbacuje svaku sugestiju o suprotnom, kao i da pozdravlja pojačanu koordinaciju između izraelskih vlasti i Jordana kako bi se osiguralo da posjetioci i vjernici "demostriraju poštovanje i uzdržanost.

"Što se tiče nadgledanja Keri je rekao da će omogućti " sveobuhvatnu vidljivost i transparetnost i da bi ono zaista moglo da izmijeni situaciju, odnosno da obeshrabri svakoga ko namjerava da naruši svetost svetilista".

Izrael je već u petak ukinuo ograničenja za muslimanske vjernike muškarce na osnovu koga je mlađim muslimanima bilo zabranjeno da se mole u džamijama na Uzvišenom utočištu.

Ta ograničenja za tradiconalne molitve petkom u podne tokom više nedjelja su podstakla palestinski strah da Izrael planira da izmijeni status kvo, na osnovu koga je Jevrejima dozvoljeno da posjećuju to mjesto ali ne i da se tamo mole. Izrael je to više puta porekao ali bez odjeka.

Keri je danas na sastancima s kraljem, Abasom i šefom diplomatije Jordana Jaserom Džudehom, a ranije ove nedjelje sa Netanjahuom ispitivao načine za zaustavljanje nasilje koje je počelo prije mjesec dana baš na tom svetilištu i proširilo se u druge djelove Jerusalima, Zapadnu obalu i granicu Pojasa Gaze.

Za proteklih pet nedjelja ubijeno je 10 Izraelaca u palestinskim napadima, a 49 Palestinaca je poginulo od izraelske vatre, uključcujuhi 28 onih koje je Izrael označio kao napadače. Ostali su poginuli u sukobima s izraelskim bezbjednosnim snagama.

Bonus video: