SITE: Islamska država preuzela odgovornos za napad u Bangladešu

"Imajući u vidu prirodu napada mislim da je cilj da se stvori haos u zemlji. Radi se o sabotaži", rekao je visoki policijski zvaničnik Asaduzam Mia koji je dodao da je jasno da je napad planiran
0 komentar(a)
Bangladeš, bombaški napad, Foto: Beta-AP
Bangladeš, bombaški napad, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.10.2015. 12:42h

Teroristička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za današnji bombaški napad na šiitsko svetilište u glavnom gradu Bangladeša, Daki, u kojem je jedna osoba poginula, a 80 ranjeno, saopštila je posmatračka grupa SITE.

Ona je ciitirala ID da su "vojnici kalifata u Bangladešu" aktivirali eksplozivne naprave u Daki za vrijeme "politeističkog rituala", prenio je Rojters.

Prema navodima policije nepoznati napadači bacili su više bombi ručne izrade na vjersku povorku šiita koji su manjina u Bangladešu gdje dominiraju suniti.

Policija je ranije navela da je napad izveden za vrijeme velike religozne šiitske svetkovine Ašura, na kojoj se okupilo na hiljade ljudi.

Kako se navodi, jedan 14. godišnji dječak je preminuo na licu mjesta, pošto su tri male bombe bačene na kompleks Huseini Dalan - glavno šiitsko mjesto u četvrti Mugal u Daki.

Vlasti su odmah uhapsile dvoje osumnjičenih, oduzeli dvije neeksplodirane bombe, i navele da je ovaj napad pokušaj da se dalje destabilizuje zemlja.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad.

"Imajući u vidu prirodu napada mislim da je cilj da se stvori haos u zemlji. Radi se o sabotaži", rekao je visoki policijski zvaničnik Asaduzam Mia koji je dodao da je jasno da je napad planiran.

Prema navodima očevidaca oko 25.000 šiita okupilo se u dva sata ujutro po lokalnom vremenu u starom dijelu glavnog grada Dake kod Huseni Dalana, glavnog šiitskog centra, povodom praznika Ašure, Dana mučenika Huseina, unuka proroka Muhameda, ubijenog u 7. vijeku.

Šiitska manjina u Bangladešu uglavnom nije diskriminisana, i nijesu zabilježeni napadi na njih. Šiitske vođe u Bangladešu navele su da je ovo prvi put da je ova vjerska povorka napadnuta.

Niz napada dogodio se ove godine u Bangladešu za koji su odgovornost preuzeli islamski ekstremisti. U napadima su ubijena četiri blogera ateista i nedavno dvoje stranaca, jedan italijanski humanitarni radnik i jedan japanski poljoprivrednik.

Ekstremistička sunitska grupa Islamska država preuzela je odgovornost za ubistvo stranaca, mada je vlada Bangladeša odbacila te tvrdnje uz navode da nema dokaza da su oni prisutni u u zemlji.

Bonus video: