Francuska: Poginule 43 osobe, pronađeno tijelo djeteta

Predsjednik Francuske Fransoa Oland, koji je u posjeti Grčkoj, rekao je da će biti pokrenuta istraga o toj "ogromnoj nesreći" i izrazio "solidarnost cijele nacije" s porodicama nastradalih
55 pregleda 0 komentar(a)
nesreća, Bordo, Foto: Reuters
nesreća, Bordo, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2015. 15:01h

Najmanje 43 osobe su poginule danas u sudaru kamiona i autobusa koji je prevozio penzionere kod Bordoa, u najvećoj nesreći na putevima u Francuskoj u posljednjih 30 godina.

Osam ljudi, među kojima i vozač, uspjelo je da izađe iz autobusa poslije sudara prije nego što je vatra zahvatila oba vozila, izjavio je gradonačenik mjesta Puisegena u blizini kojeg se desila nesreća.

Prethodno je saopšteno da su poginule 42 osobe, ali da je broj žrtava povećan pošto je pronađeno tijelo djeteta koje je bilo u kamionu.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland, koji je u posjeti Grčkoj, rekao je da će biti pokrenuta istraga o toj "ogromnoj nesreći" i izrazio "solidarnost cijele nacije" s porodicama nastradalih.

Jelisejska palata je saopštila da će okolnosti nesreće biti u potpunosti razjašnjene i da su sve službe angažovane kako bi se pružila potrebna pomoć i podržale porodice žrtava.

Današnji sudar je najgora nesreća na francuskim putevima od 1982. godine kada su poginule 52 osobe. Sudar se dogodio na dijelu puta za koji lokalno stanovištvo kaže da je poznato po opasnoj krivini.

Lokalni zvaničnik je rekao da je povrijeđen i vozač automobila koji je zaustavio svoje vozilo i pokušao da pomogne ljudima u nesreći.

Francuski mediji prenose da je vozač kamiona poginuo.

Gradonačelnik Puisengena je rekao da je vozač kamiona izgubio kontrolu nad vozilom, a da je vozač autobusa "pokušao da ga izbjegne"

Kamion se okrenuo poprečno, pa je vozač autobusa otvorio vrata i neki putnici uspjeli da izađu iz autobusa. "Rizikujući život, pošto ga je zahvatio plamen, on je uspio da spasi neke ljude", rekao je ljekar iz Pusigena.

Policija navodi da je broj žrtava toliko veliki zato što je vatra odmah zahvalila oba vozila. Na mjesto nesreće odmah su došle desetina spasilaca, dok su helikopteri evakuisali nekoliko ljudi s teškim opekotinama.

Autobus je prevozio članove kluba penzionera iz obližnjeg grada Peti-Pale-et-Korbnama na jednodnevni gurmanski izlet u Arzak-Arzige na oko 200 kilometara. Oni su putovali tek nekoliko minuta prešavši sedam kilometara prije sudara.

Premijer Manuel Vals rekao je da je ovo bila nesreće na francuskim putevima s najviše žrtava u preko 30 godine i "strašan šok" za zemlju.

Nesreća se podstakla i pitanja o bezbjednosti puta, a posebno krivine kod koje se dogodio sudar.

Poslanik Žironde Noel Mamer rekao je da je riječ o poznatoj, izuzetno opasnoj krivini i da treba preispitati političke odluke na polju infrastrukture..

Kako navode mediji, riječ je o najpogubnijoj nesreći u Francuskoj od 1982. godine kada su u mjestu Bon poginule 53 osobe od kojih 44 djece starosti od šest do 15 godina.

Bonus video: