Merkel inicirala samit o izbjegličkoj krizi

Kada je riječ o borbi za savladavanje izbegličke krize, "Bild" saznaje da Njemačka, između ostalog, želi i angažman Bundesvera u rješenju tog problema, odnosno, da vojni piloti vojnim avionima prevoze odbijene azilante u zemlje njihovog porijekla
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2015. 12:51h

Njemački kancelar Angela Merkel inicirala je samit o migrantskoj krizi u Briselu, koji je za nedjelju poslije podne sazvao predsjednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker, javljaju njemački mediji danas, navodeći da je, prema saopštenju EK, riječ o sastanku lidera država Zapadnog Balkana sa liderima nekih članica Evropske unije (EU).

Sastanku o migrantskoj krizi će, kako se navodi u saopštenju EK, prisustvovati šefovi država i vlada Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Austrije, Njemačke i Mađarske.

"S obzirom na tekuću vanrednu situaciju u zemljama na migratskom putu preko Zapadnog Balkana, potrebna je mnogo tješnja saradnja, intenzivne konsultacije i hitna operativna akcija", kaže se u saopštenju iz Junkerovog kabineta.

Predstavnici luksemburškog predsjedavanja EU, Viskog sekretarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR), zajednicke evropske granicne službe FRONTEKS ce takođe učestvovati na ovom skupu.

Kada je riječ o njemačkoj borbi za savladavanje izbegličke krize, tabliod "Bild" saznaje da Njemačka, između ostalog, želi i angažman Bundesvera u rješenju tog problema, odnosno, da vojni piloti vojnim avionima prevoze odbijene azilante u zemlje njihovog porijekla.

Bonus video: