Pogledajte kako je protekao sastanak porodica iz Sjeverne i Južne Koreje

Dvije Koreje su se u avgustu ove godine sporazumjele da ponovo organizuju susrete razdvojenih porodica. Južna Koreja koristi kompjuterski sistem za lutrijsko izvlačenje onih koji će moći da sretnu svoje bližnje, dok Sjeverna Koreja, navodno, bira prema lojalnosti režimu
52 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2015. 05:38h

Stotine uglavnom starijih ljudi iz Sjeverne i Južne Koreje, uz suze i smijeh, sastalo se se sa voljenim osobama od kojih su bili razdvojeni od Korejskog rata, koji se završio 1953. godine.

Susret porodica, drugi u posljednjih pet godina, trajaće do 26. oktobra u Sjevernoj Koreji, saopštili su zvaničnici te zemlje.

Mnogi od onih koji su se sreli nisu bili ni u kakvom kontaktu više od 60 godina. Oko 390 svečano obučenih Južnokorejanaca ponijelo je ljekove, odjeću, kaligrafske radove i novac članovima svojih porodica u Sjevernoj Koreji.

Novinari u turističkom rizortu Maunt Kumgang okupili su se oko Li Sun-ki (85) koja se sastala sa svojim 83-godišnjim suprugom iz Sjeverne Koreje. Gledala ga je sa oduševljenem, prije nego što su se nasmijani zagrlili.

I dok je u Južnoj Koreji vijest o ovom događaju bila tretirana kao veoma važna, sa mnoštvom video snimaka, u Sjevernoj Koreji, u državnim medijima je objavljen izvještaj da su njihovi građani prenijeli rođacima iz Južne Koreje da žive srećno i da su ispunjeni životom u socijalističkom društvu, koje vodi Kim Džong Un.

Ovakvi susreti, kako navodi AP, podsjećaju da je Korejsko poluostvrvo tehnički i dalje u ratu, jer Korejski rat, koji je trajao od 1951. do 1953. nije završen mirovnim sporazumom, već samo primirjem.

Građanima nije uobičajeno dozvoljen kontakt sa rođacima ili prijateljima sa druge strane granice, čak ni razmjena pisama, telefonskih poziva ili dopisivanje preko interneta.

Jedna od žena na susretu, udovica, došla je da se vidi sa bratom i još nekim rođacima iz Južne Koreje, a na okupljanje je dovela sina jer je željela da ga upozna sa najbližima.

Druga starija žena, ali iz Južne Koreje, dočekala je da poslije 65 godina, da vidi muža. Ona živi danas, sa 88 godina, u istoj kući koju je nekada davno izgradio njen suprug i u kojoj su bili zajedno u prvim godinama braka.

Njen unuk prenio je novinarima da se ona pita da li je susret san ili java, da li je moguće.

"Nisam siguran da ću prepoznati svoju ćerku. Ne sjećam se više ni kako je izgledala kao beba", kazao je jedan otac, koji je otišao od kuće kada mu je dijete imalo samo dvije godine. Sada ona ima 64, a on 95 godina.

Od kada su se 2000. godine vlasti Južne i Sjeverne Koreje prvi put dogovorile o uspostavljanju susreta, do sada je odžano 19 ovakvih događaja, u kojima se srelo oko 18.000 ljudi.

Dvije Koreje su se u avgustu ove godine sporazumjele da ponovo organizuju susrete razdvojenih porodica. Južna Koreja koristi kompjuterski sistem za lutrijsko izvlačenje onih koji će moći da sretnu svoje bližnje, dok Sjeverna Koreja, navodno, bira prema lojalnosti režimu.

Većina onih koji su se prijavljivali za susrete sada su stari ljudi, a čak polovina od 130.410 prijavljenih građana Južne Koreje umrlo je prije izvlačenja.

Galerija

Bonus video: