Palestinac napao izraelskog oficira

"Znam da su se vaše nade za mir izjalovile bezbroj puta. Vi ste ljuti zbog nastavka okupacije i širenja naselja. Ne tražim od vas da bude pasivni, ali morate položiti oružje očaja," poručio je Ban Palestincima
1 komentar(a)
Palestina, Izrael, sukobi, Foto: Reuters
Palestina, Izrael, sukobi, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2015. 12:01h

Jedan izraelski oficir ranjen je u napadu Palestinca kraj jevrejskog naselja Negohot u području Hebrona na Zapadnoj obali za vrijeme palestisnkih demonstracija.

Vojnik je zadobio samo lakše povrede, a na napadača je pucano i prenijet je u bolnicu, ali detalji o njegovom stanju nisu objelodanjeni, navodi Asošijeted pres.

Napad se dogodio poslije više od 24 sata zatišja u nasilju koje je bilo skoro svakodnevno.

Prethodno je u nedjelju uveče jedan izraelski beduin sa juga Izraela, pucao na centralnoj autobuskoj stanici u gradu Berševi, ubivši jednog vojnika i ranivši 10 policajaca i civila.

Jedan emigrant iz Eritreje izgubio je život u ovom incidentu jer je pogrešno identifikovan kao napadač. Napetost je u posljednjim danam pojčana u podijeljenom gradu Hebronu, gdje su tokom vikenda zabilježena četiri napada i pokušaja napada.

Usred tog nasilja koje traje već mjesec dana, generalni sekretar UN Ban Ki-mun dolazi u iznenadnu posjetu Izraelu i palestinskim teritorijama.

Nasilje je počelo na jerusalimskom svetilištu, na kome se nalazi džamija Al Aksa i brzo se proširilo na ostale djelove tog grada, a potom na Zapadnu obalu, cijeli Izrael i granicu s Pojasom Gaze.

Šef palestinske diplomatije Rijad Malki potvrdio je posjetu Bana, koji je trenutno u Evropi. Predsjednik Izraela Ruven Rivlin takođe je potvrdio da će se sastati s Banom. Uoči posjete šef UN je obje strane pozvao na zatišje .

"Znam da su se vaše nade za mir izjalovile bezbroj puta. Vi ste ljuti zbog nastavka okupacije i širenja naselja. Ne tražim od vas da bude pasivni, ali morate položiti oružje očaja," poručio je Ban Palestincima.

Obraćajući se Izraelcima rekao je da razumije njihovu brige i strahove zbog pogoršanja bezbjednosti ali je dodao da nema vojnog rješenja situacije.

"Kada se djeca boje da idu u školu, kada je svako na ulici potencijalna žrtva, bezbjednost je s pravom vaš neposredni prirotet. Ali zidovi, kontrolni punktovi, oštri odgovori bezbjednosnih snaga i rušenja kuća ne mogu da održe mir i bezbjednost koja vam je potrebna i koju morate imati," naglasio je Ban u video poruci.

Bonus video: