Ban u iznenadnoj posjeti liderima Izraela i Palestine

Malki je rekao da će Ban Ki Mun doputovati kasnije danas, a njegova posjeta uslijedila je nakon brojnih smrtonosnih napada koji su raširili strah od novog palestinskog ustanka
58 pregleda 0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.10.2015. 08:20h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun doputovaće danas u iznenadnu posjetu liderima Palestine i Izraela, u pokušaju da se okonča talas nasilja u tom regionu koji traje mjesec dana, izjavio je palestinski ministar inostranih poslova Rijad Malki.

Kako prenosi AP, Malki je rekao da će Ban Ki Mun doputovati kasnije danas, a njegova posjeta uslijedila je nakon brojnih smrtonosnih napada koji su raširili strah od novog palestinskog ustanka.

Uoči posjete, generalni sekretar UN objavio je video poruku, pozivajući obje strane na mir.

On je rekao da je razumljiva frustracija Palestinaca, ali da će nasilje jedino naškoditi njihovim legitimnim ciljevima.

Izraelcima je poručio da su razumljivi njihova zabrinutost i strah zbog pogoršanja bezbjedosti, ali je dodao da nema vojnog rješenja za tu situaciju.

Prošlog mjeseca devet Izraelaca ubijeno je u napadima Palestinaca, a većina njih stradala je u napadima nožem.

Istovremeno, ubijen je 41 Palestinac u izraelskoj vatri, uključujći i 20 osoba koje su Izraelci uočili kao napadače, dok su ostali poginuli u sukobima sa izraelskim trupama.

Migrant iz Ertireje umro je nakon što je greškom ranjen i pretučen na autobuskoj stanici, jer se vjerovalo da je palestinski napadač.

Bonus video: