Bangladeš istražuje radikalne prijetnje medijima

Vlasti su potvrdile da je poruka poslata sa kompjutera u jugoistočnoj oblasti Čitagong, naveli su lokalni mediji koji su primili preteći imejl koji je poslat i novinskom servisu bdnews24.com i Daka Tribjun dnevnom listu
0 komentar(a)
mediji, Foto: Beta/AP
mediji, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.10.2015. 07:52h

Policija u Bangladešu saopštila je danas da je sprovela istragu o imejlu koji je medijima navodno poslala zabranjena islamistička grupa u toj zemlji, koja prijeti će srušiti solitere i upozorava ih da se ne bave temama suprotnim onome što je u toj poruci opisano kao 'sveti rat'.

Imejl koji je poslat poslije serije smrtonosnih napada uperenih protiv stranaca i umjerenih pojedinaca, sadrži direktive u šest tačaka uključujući i poruku ženama da ostanu kod kuće.

Pismo koje je u ponedjeljak poslato medijima u Bagladešu potpisala je grupa Ansarulaha Bangle koja je navodno povezana sa nekoliko grupa koje su preuzele odgovornost za ubistvo četiri ateistička blogera ove godine. Agencija AP navodi da nije primila taj imejl.

Preteći imejl potpisao je Abdulah bin Salim koji tvrdi da je Ansarulahov portparol.

Vlasti su potvrdile da je poruka poslata sa kompjutera u jugoistočnoj oblasti Čitagong, naveli su lokalni mediji koji su primili preteći imejl koji je poslat i novinskom servisu bdnews24.com i Daka Tribjun dnevnom listu.

"Naše direktive od danas će za vas biti zakon. Posljedice će biti različte ukoliko ne slijedite stazu Islama. Soliteri će biti srušeni na zemlju, a vaše glave kotrljaće noge Islamskih vonika", navedeno je u mejlu čiju je sadržinu objavlio državni servis vesti bdnews24.com.

Vlasti su saopštile da su prijetnju shvatile ozbiljno i da je istražuju.

Portparol policije u Daki Muntasirul Islam rekao je novinarima danas da su više vlasti obaviještene o toj istrazi.

Imejl je obnovovio zabrinutost zbog radikalnih snaga u Bangladešu. Ranije ovog mjeseca dvojica stranaca, humanitarac iz Italije i agronom iz Japana, ubijena su u dva odvojena napada koja su se dogodila danju, u razmaku od pet dana.

Odgovornost za oba napada pripisana je sunitskoj radikalnoj grupi Islamske države, ali su vlasti u Bangladešu odbacile te tvrdnje kao i svaku pretpostavku da je ID aktivna u toj južnoazijskoj zemlji.

Bonus video: